Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu terenul de la Casa de Cultură din Constanța

Primăria Constanța a pierdut procesul referitor la terenul luat înapoi la parohia „Sf. Treime” de la Casa de Cultură, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului. Decizia este definitivă.

Arhiepiscopia Tomisului rămâne cu terenul de la Casa de Cultură din Constanța
Sursa foto: Cuget Liber


Primăria Constanța a pierdut procesul referitor la terenul luat înapoi la parohia „Sf. Treime” de la Casa de Cultură, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului. Decizia este definitivă.

Astăzi, 19. august 2022, la Curtea de Apel Galaţi, s-a desfășurat procesul dintre Arhiepiscopia Tomisului și Consiliul Local al Municipiului Constanța. iar soluția pe scurt, dată în dosarul nr. 632/118/2022, este următoarea: 

„Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta să plătească intimatei suma de 2.380 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (onorariu avocat) în recurs. Definitivă. Pronunţată azi, 19.08.2022, soluţia urmând a fi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.”

Avocații Consiliului au declarat recurs, iar dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Constanța. În replică, reprezentanții Arhiepiscopiei s-au adresat Curții Supreme, unde au cerut ca dosarul să nu se mai judece la Constanța. Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea Arhiepiscopiei și a dispus strămutarea procesului la Curtea de Apel Galați.

Reamintim că recursul CLC a fost amânat ca urmare a cererii formulate de Arhiepiscopie de a se acorda un termen, pentru ca, între timp, Înalta Curte de Casație și Justiție a României să poată judeca cererea de strămutare a procesului, formulată de clerici.

În dosarul 632/118/2022, pe data de 30 martie 2022, Arhiepiscopia Tomisului a obținut în primă instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de administrare al clericilor asupra terenului din Parcul Casei de Cultură de lângă Catedrala Eroilor.

În hotărârea prin care Arhiepiscopia a obținut suspendarea acestei hotărâri, judecătorii Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța au arătat, printre altele, că „iminența prejudiciului față de reclamantă rezultă din chiar materialitatea faptelor şi din cauzalitatea derivată din emiterea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr. 450/26.11.2021 prin care se  revocă cu caracter  irevocabil dreptul de a administrare asupra imobilului teren în suprafață de 1.734 m.p. în referire la care a fost emisă anterior inclusiv Autorizația de construire nr. 201/08.02.2019, prejudiciu susceptibil de a se produce în continuare manifestându-se prin posibilitatea reală și efectivă ca reclamanta -prin revocarea dreptului de administrare- să se afle în imposibilitatea edificării construcției astfel cum a fost autorizată printr-un act administrativ asupra căruia planează aparente dubii, semnificative și substanțiale, de nelegalitate la acest moment procesual“.