Emmanuel Macron: Ce e mai mai rău acum urmează în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că ce e mai mai rău acum urmează în Ucraina. Macron a avut o discuție cu Putin în care acesta și-a exprimat hotărârea de a continua ofensiva sa în Ucraina.

Emmanuel Macron: Ce e mai mai rău acum urmează în Ucraina
Foto: Profimedia Images


Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că „ce e mai mai rău acum urmează” în Ucraina. Macron a avut o discuție de o oră și jumătate cu Putin în care acesta și-a exprimat hotărârea de a continua ofensiva sa în Ucraina, al cărei scop este „preluarea controlului” întregii țări, potrivit Palatului Elysee.

Liderul de la Kremlin i-a spus președintelui francez că operațiunea rusă se desfășoară „conform planului” prevăzut de Moscova și se va „agrava” dacă ucrainenii nu îi vor accepta condițiile, a precizat președinția franceză, citată de Le Figaro.
„Previziunea președintelui este că ceea ce e mai rău acum urmează ținând cont de ce i-a spus președintele Putin”, arată sursa citată.
Președintele francez Emmanuel Macron i-ar fi spus lui Vladimir Putin că a făcut o „greșeală majoră” în Ucraina, că se înșela cu privire la guvernul de la Kiev și că războiul va costa scump Rusia pe termen lung, a afirmat un oficial francez citat de The Guardian.
În apelul telefonic inițiat de Putin, liderul rus și-ar fi reiterat hotărârea de a obține dezarmarea Ucrainei, fie pe cale diplomatică, fie pe calea armelor, a declarat oficialul pentru Reuters.
„Nu a existat nimic în ceea ce a spus președintele Putin care să ne poată liniști”, a spus consilierul prezidențial francez, adăugând că Putin și-a reiterat teza că urmărea „deznazificarea Ucrainei”.
„Te minți singur. Va costa scump țara ta, țara ta va ajunge izolată, slăbită și sub sancțiuni pentru o perioadă foarte lungă de timp”, i-ar fi spus Macron lui Putin, conform oficialului citat.
Kremlinul a transmis la rândul său că Putin i-a spus lui Macron în discuţia de joi că scopurile operaţiunii Rusiei în Ucraina, şi anume demilitarizarea şi obţinerea statutului de neutralitate, vor fi obţinute până la urmă, potrivit Reuters.
Putin a mai afirmat că orice încercări ale Kievului de a întârzia negocierile nu vor face decât să determine Moscova să îţi sporească lista de solicitări, conform Kremlinului.
Discuţia telefonică dintre Macron şi Putin a fost anunţată în direct în cursul dimineţii de ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă online, transmite Agerpres.