CE: Autorităţile române au reacţionat prompt şi eficient la afluxul fără precedent de refugiaţi din Ucraina

Autorităţile române au reacţionat prompt şi eficient la un aflux fără precedent de refugiaţi, oferindu-le asistenţă persoanelor care au fugit din Ucraina, potrivit Secretarului General al CE, Leyla Kayacik.

CE: Autorităţile române au reacţionat prompt şi eficient la afluxul fără precedent de refugiaţi din Ucraina


Autorităţile române "au reacţionat prompt şi eficient la un aflux fără precedent de refugiaţi", "oferindu-le asistenţă persoanelor care au fugit din Ucraina" şi "mobilizând resurse pentru protejarea şi integrarea a peste 100.000 de persoane care au decis să rămână în ţară, în majoritate covârşitoare femei şi copii", se arată într-un raport al reprezentantului special pentru migraţie şi refugiaţi al Secretarului General al Consiliului Europei (SRSG), Leyla Kayacik, publicat joi.

Raportul, care se bazează pe o misiune de verificare care s-a desfăşurat în decembrie în România, a salutat guvernul român pentru că "a introdus rapid un mecanism comprehensiv de coordonare care a implicat autorităţi centrale şi locale, organizaţii şi ONG-uri internaţionale".
Reprezentantul Special a identificat zonele unde Consiliul Europei poate oferi sprijin pentru gestionarea provocărilor în derulare, în acord cu standardele şi instrumentele sale, aşa cum sunt evidenţiate în Planul de acţiune privind protejarea persoanelor vulnerabile în contextul migraţiei şi azilului în Europa (2021-2025).
De asemenea, în strânsă colaborare cu organizaţiile internaţionale, Consiliul Europei le va oferi autorităţilor şi altor entităţi relevante expertiză şi activităţi de dezvoltare a capacităţilor, se mai arată într-un comunicat de presă.