Blinken: Israelul are dreptul şi obligaţia să se apere

Secretarul american de stat Antony Blinken a reafirmat vineri, că Israelul are dreptul şi obligaţia de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie.

Blinken: Israelul are dreptul şi obligaţia să se apere


Secretarul american de stat Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul unei noi vizite la Tel Aviv, că Israelul are "dreptul" şi "obligaţia" de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie "să nu se mai repete niciodată", transmite AFP.

"Rămânem convinşi că Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi de a face tot ce-i stă în putere pentru ca 7 octombrie să nu se mai repete niciodată", a spus Blinken după o întâlnire cu preşedintele israelian Isaac Herzog.
Secretarul american de stat, a cărui vizită pe care o efectuează acum în Israel este a doua de când a început războiul între Israel şi Hamas, a cerut de asemenea protejarea civililor prinşi sub bombardamente, precum şi "ajutorarea celor care au nevoie de asta cu disperare".
Înaintea plecării spre Tel Aviv, de unde se va deplasa în weekend în Iordania, Blinken a enunţat mai multe obiective ale vizitei, respectiv să facă presiune asupra aliatului israelian pentru a proteja civilii palestinieni din Fâşia Gaza şi Cisiordania ocupată şi pentru a asigura un flux continuu de ajutare umanitare.
Aceste ajutoare încă ajung în cantităţi prea mici în enclava palestiniană pe care Israelul o bombardează de patru săptămâni fără încetare şi căreia i-a impus o blocadă ce privează populaţia de apă, alimente, energie şi combustibil.
Şeful diplomaţiei americane a discutat vineri dimineaţă şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi a asistat la şedinţa cabinetului de securitate israelian.
Principalul susţinător al Israelului, atât politic cât şi militar, Statele Unite au arătat un sprijin fără cusur faţă de Israel după incursiunea sângeroasă a luptătorilor Hamas în sudul Israelului de pe 7 octombrie, când circa 1.400 de persoane au fost ucise.