Zelenski a cerut ca UE să accelereze livrările de muniţii și să ridice restricţiile asupra exporturilor de cereale

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marţi ca Uniunea Europeană să accelereze livrările de muniţii și să ridice restricţiile inacceptabile asupra exporturilor de cereale.

Zelenski a cerut ca UE să accelereze livrările de muniţii și să ridice restricţiile asupra exporturilor de cereale


Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut marţi ca Uniunea Europeană să accelereze livrările de muniţii, să ridice restricţiile "inacceptabile" asupra exporturilor de cereale şi să lanseze negocierile de aderare a Ucrainei la blocul comunitar, cu ocazia primirii la Kiev a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

Ursula von der Leyen a sosit în capitala ucraineană cu trenul în cursul dimineţii pentru a marca Ziua Europei şi pentru a arăta încă o dată sprijinul UE pentru Ucraina în faţa invaziei ruse. Ea a sosit la Kiev în ziua în care Rusia sărbătoreşte cu mare fast victoria asupra Germaniei naziste.
"A sosit de mult timpul să înlăturăm această incertitudine politică artificială în relaţiile dintre Ucraina şi UE. A sosit momentul să luăm o decizie pozitivă cu privire la deschiderea negocierilor de aderare", a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedinta Comisiei Europene.

UE a acordat Ucrainei statutul oficial de ţară candidată în iunie 2022, dar cere reforme suplimentare, în special în domeniul luptei împotriva corupţiei. Deschiderea negocierilor de aderare trebuie să fie decisă de statele membre în unanimitate, după o propunere a Comisiei.
"Este impresionant să vedem că, în ciuda războiului pe scară largă, Ucraina munceşte din greu, intens şi intensiv", a remarcat Von der Leyen, evidenţiind "progresele mari" înregistrate de Ucraina în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE. Ea s-a referit la domeniile legate de statul de drept şi de protecţia libertăţilor în care Kievul trebuie să arate progrese pentru a putea începe negocierile de aderare, notează EFE.
"S-au făcut multe progrese, dar munca trebuie să continue", a declarat preşedinta CE, care s-a arătat optimistă în ceea ce priveşte procesul de aderare a Ucrainei: "Sunt încrezătoare pentru că am avut discuţii foarte bune despre aceşti paşi", a spus ea.

Preşedintele ucrainean a cerut de asemenea UE să accelereze livrarea de muniţii de artilerie. Înainte de a insista asupra unui calendar, el i-a mulţumit şefei Comisiei pentru decizia UE de a furniza "un milion de obuze de artilerie" Kievului.
"Am discutat problema-cheie: viteza de aprovizionare şi de livrare a acestor muniţii. Avem nevoie deja de acestea pe câmpul de luptă", a adăugat el.

La 5 mai, Comisia Europeană a aprobat un pachet economic de 1 miliard de euro pentru a finanţa achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina.
Profitând de prezenţa şefei executivului european, preşedintele ucrainean a denunţat restricţiile europene 'inacceptabile' şi 'crude' asupra exporturilor de cereale ucrainene, potrivit AFP.
"Orice restricţie asupra exporturilor noastre este absolut inacceptabilă acum, pentru că întăreşte capacităţile agresorului rus", a denunţat Zelenski, cerând Bruxellesului "să le abolească cât mai rapid posibil", calificându-le drept nişte "măsuri protecţioniste severe, chiar crude".
"În vreme de război, (acestea) nu pot decât să dezamăgească", a spus el, vizând cele cinci ţări în cauză - Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România, potrivit AFP.
De câteva săptămâni, tonul a crescut între Kiev, pe de o parte, şi aceste state, pe de altă parte, cu Bruxelles-ul în rol de mediator.