Jens Stoltenberg: Suntem îngrijorați că Rusia ar putea lansa un atac chimic în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că există riscul ca Rusia să pună la cale o operațiune sub steag fals cu arme chimice.

Jens Stoltenberg: Suntem îngrijorați că Rusia ar putea lansa un atac chimic în Ucraina
Foto: Hepta - DPA Images / Hannibal Hanschke


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează că există riscul ca Rusia să pună la cale o operațiune sub steag fals cu arme chimice. În acest sens, Jens Stoltenberg a dat ca exemplu acuzațiile Rusiei legate de dezvoltarea de arme chimice și biologice în Ucraina, calificându-le drept ”minciuni absurde”.

Stoltenberg a adăugat că miniștrii Apărării din statele alianței vor decide creșterea numărului de trupe în țările de est, dar și creșterea prezenței aeriene și navale în flancul estic.
„Suntem îngrijorați că Moscova ar putea organiza o operațiune cu steag fals în Ucraina, posibil cu arme chimice”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

Afirmațiile „absurde” ale Moscovei despre laboratoarele biologice și armele chimice fac parte dintr-o „listă lungă de minciuni”, care provoacă îngrijorare cu privire la posibilitatea unui astfel de atac, a avertizat șeful NATO.
„Ei au susținut că nu intenționau să invadeze Ucraina, dar au făcut-o. Ei au susținut că își retrag trupele, dar apoi au trimis și mai mulți. Ei pretind că protejează civili, dar ucid civili”, a spus el în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles, adăugând că invazia „brutală” a Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin „provoacă moarte și distrugere în fiecare zi”.
„A șocat lumea și a zdruncinat ordinea internațională”, a adăugat el.
Mâine, liderii NATO vor începe să discute măsuri concrete pentru consolidarea securității pe termen lung, spune Stoltenberg.