Biden: Poporul e pregătit să protejeze libertatea Ucrainei. Zelenski: Sunt sigur că vom câștiga împreună

Nimeni nu vrea să meargă la război cu Rusia și să înceapă al treilea război mondial, dar suntem alături de Ucraina și o vom ajuta să învingă, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă.

Biden: Poporul e pregătit să protejeze libertatea Ucrainei. Zelenski: Sunt sigur că vom câștiga împreună


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit de Jill și Joe Biden la Casa Albă. Este o vizită cu adevărat istorică în condițiile în care e prima oară când Zelenski părăsește Ucraina de când trupele rusești i-au invadat țara. Și nu e deloc o întâmplare că acesta a ales Statele Unite pentru prima sa deplasare externă, căci Washingtonul este de departe cel mai important aliat Ucrainei în acest război pentru libertate.

În vreme ce lideri din Europa, mai ales din jumătatea de vest a continentului, au avut numeroase poziții șovăielnice, vorbind inclusiv despre garanții pentru Rusia, statul agresor, și ridicând suspiciuni cu privire la relațiile mai ales de afaceri pe care le doresc cu Moscova, Washingtonul a rămas mereu 100% de partea ucraineană.
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Zelenski, dacă SUA n-ar putea să le dea ucrainenilor toate sistemele de care au nevoie și astfel să se scurteze războiul, Joe Biden a vorbit despre sprijinul militar consistent acordat până acum și despre efortul coordonat a zeci de state. Biden a punctat apoi că "nimeni nu vrea să meargă la război cu Rusia și să înceapă al treilea război mondial", dar "suntem alături de Ucraina și o vom ajuta să învingă".
Președintele SUA a lăudat apoi curajul și patriotismul omologului său ucrainean, spunând că acesta "e dispus să moară pentru țara lui". Pe de altă parte, Vladimir Putin nu va reuși niciodată să ocupe Ucraina și nu va fi niciodată acceptat de ucraineni.
Întrebat care e mesajul lui pentru poporul american, Zelenski a spus: "Vă doresc pace. E cel mai important lucru, și îți dai seama când o pierzi. Vreau ca copiii voștri să trăiască. Sunt sigur că vom câștiga împreună". "Putin va da greș, știe că nu mai are nicio șansă să câștige în Ucraina. Iar SUA și Ucraina se vor asigura că acesta nu va avea succes", a adăugat Biden, potrivit Digi24. 
Întrebat dacă are vreun mesaj pentru Putin, Zelenski a spus: "Sunt aici, sunt la Casa Albă alături de președintele Biden. În 2019 i-am trimis mesaje lui Putin și îi spuneam că nu trebuie invazie, că nu trebuie să existe război. Iar el îmi spunea că nu va fi niciodată război. Mințea. Nu am ce mesaj să-i transmit lui Putin. El nu face parte din lumea civilizată". 
Volodimir Zelenski a mai declarat că singurul final al războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei trebuie să fie în aşa fel încât să nu presupună niciun compromis din partea Kievului.
"Trebuie să nu facem niciun compromis și să ne păstrăm integritatea teritorială, iar prețul pentru toate pagubele create ar trebui plătite de Rusia. Ce înseamnă pacea pentru acei care și-au pierdut copiii în acest război? Ce ar fi suficient pentru ei?"
Biden i-a dat dreptate lui Zelenski: "Independența și integritatea Ucrainei trebuie să primeze".
De asemenea, președintele SUA a precizat că discuții cu rușii vor exista doar când Zelenski va considera că e momentul potrivit.
"Cred că avem aceeași viziune. Independența și integritatea Ucrainei trebuie să primeze. Singura variantă este ca Ucraina să câștige pe câmpul de luptă și de asta au nevoie de ajutorul nostru. Când domnul Zelenski va considera că trebuie să discute cu rușii, înseamnă că se va afla în acea poziție care să îi permită".
Tot în cadrul conferinței, Zelenski a mulțumit din nou Administrației Biden, Congresului și poporului american pentru ajutorul militar și umanitar și a precizat că sistemul Patriot pe care îl vor primi îi va ajuta să se apere mai bine de "atacurile teroriste ale Rusie". Totodată, a ținut să puncteze că orice investiție în apărarea Ucrainei e o investiție în securitatea lumii.