Zelenski: O pace justă presupune restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei

O pace justă nu va implica niciun compromis în privinţa integrităţii teritoriale a Ucrainei, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski: O pace justă presupune restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei


Preşedintele SUA, Joe Biden, a anunţat oficial că Statele Unite vor trimite un pachet suplimentar în valoare de 1,8 miliarde de dolari ca asistenţă în Ucraina, care va include sistemul de rachete Patriot, potrivit CNN.

”Va dura ceva timp pentru a finaliza instruirea necesară” pentru a opera sistemul, dar rachetele Patriot vor fi ”un element decisiv” pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei, a declarat, miercuri noapte, Biden, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Statele Unite se angajează că se vor asigura că ucrainenii îşi pot apăra ţara împotriva agresiunilor Rusiei "atât timp cât va fi nevoie", a spus Biden.
Preşedintele a mulţumit membrilor Congresului pentru sprijinul bipartizan acordat Ucrainei până în prezent - inclusiv pentru cel mai nou pachet suplimentar, în valoare de 45 de miliarde de dolari.
"Acesta este un pas foarte important pentru a crea un spaţiu aerian sigur pentru Ucraina şi va fi singura modalitate prin care vom putea priva ţara teroristă de posibilitatea de a lovi sectorul nostru energetic, poporul nostru şi infrastructura noastră", a declarat, la rândul său, Volodimir Zelenski în timpul conferinţei de presă comune cu Joe Biden de la Casa Albă.
Zelenski a mai spus că principalul obiectiv al discuţiilor purtate miercuri a fost "întărirea Ucrainei" şi va aduce "veşti bune la întoarcerea acasă" datorită pachetului de asistenţă al SUA pentru Ucraina.
"Cel mai puternic element al acestui pachet este reprezentat de sistemul Patriot", a arătat Zelenski.
"Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru ceea ce a făcut împotriva noastră, a poporului nostru, a Europei şi a lumii libere", a punctat Zelenski.
Președintele american a întărit că Statele Unite sunt hotărâte să se asigure că Ucraina „poate să se apere de agresiunea Rusiei atât cât este nevoie”. „Nu veți rămâne niciodată singri”, i-a spus Biden lui Zelenski, subliniind că felul în care liderul ucrainean a condus țara în vreme de război a inspirat poporul ucrainean, pe cel american și întreaga lume.