Anatoli Ciubais, fostul consilier special al lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia

Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin și reprezentantul special al Rusiei pentru climă și-a dat demisia și a părăsit țara din cauza opoziției față de războiul din Ucraina.

Anatoli Ciubais, fostul consilier special al lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia


Anatoli Ciubais, unul dintre consilierii președintelui Vladimir Putin și reprezentantul special al Rusiei pentru climă și-a dat demisia și a părăsit țara din cauza opoziției față de războiul din Ucraina, relatează Bloomberg.

Chubais, un reformator veteran și emisar climatic, ar fi împotriva invaziei Ucrainei și nu are intenția de a se întoarce în Rusia. Potrivit unei surse citate de Reuters, care a făcut dezvăluirea sub acoperirea anonimatului, Anatoli Ciubais nu intenţionează să se întoarcă în ţară.
Anatoly Chubais, în vârstă de 66 de ani, se numără printre puținii reformatori economici din anii 1990 care au rămas în guvernul lui Putin și au menținut legături strânse cu oficialii occidentali. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Cunoscut drept arhitectul privatizărilor din Rusia, din anii 1990, Chubais i-a oferit lui Vladimir Putin primul loc de muncă la Kremlin, la mijlocul anilor 1990 și a salutat inițial ascensiunea sa la putere la sfârșitul acelui deceniu. Sub regimul lui Putin, Chubais a ocupat funcții de top la marile companii de stat, până când președintele l-a numit reprezentant pentru dezvoltare durabilă anul trecut.
De la izbucnirea războiului, guvernul a intensificat presiunea asupra celor care se opun invaziei. De altfel, Putin a avertizat, într-o declarație publică, că va curăța Rusia de ”trădătorii care lucrează pe ascuns pentru SUA și aliații săi”.