Zelenski: Ucraina vede favorabil unele părţi ale propunerii de pace chineze

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat vineri favorabil faţă de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an.

Zelenski: Ucraina vede favorabil unele părţi ale propunerii de pace chineze


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat vineri favorabil faţă de unele elemente ale propunerii avansate de China pentru o încetare a focului în războiul pornit de Rusia contra Ucrainei în urmă cu un an, adăugând însă că numai ţara unde are loc războiul poate iniţia un plan de pace şi a cerut insistent Beijingului să nu livreze arme Moscovei, transmit agenţiile Reuters şi EFE.

"Cred că este corect să considerăm că există reflecţii care, într-un fel sau altul, corespund respectării dreptului internaţional, integrităţii teritoriale, atunci hai să lucrăm împreună cu China asupra acestui punct !", a declarat Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev.

Totuşi, preşedintele ucrainean a remarcat faptul că China nu a oferit o propunere de plan de pace, ci doar unele "reflecţii", şi a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, şi pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski, în timp ce aliaţii săi occidentali, care şi-au redus drastic stocurile de muniţii prin ajutorul militar oferit Ucrainei, se tem că Beijingul intenţionează să vândă Moscovei arme şi muniţii, ceea ce ar risca să dea trupelor ruse un avantaj în războiul din Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniţii.

"Acesta este punctul numărul unu", a insistat Zelenski asupra cererii sale ca Beijingul să nu ajute militar Moscova.

El a apreciat în continuare drept promiţător faptul că China doreşte să se implice în medierea unei păci între Ucraina şi Rusia, dar a atras atenţia că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabilă pentru Kiev, şi şi-a manifestat intenţia să se întâlnească cu preşedintele chinez Xi Jinping.
"Am intenţia să mă întâlnesc cu Xi Jinping. Aceasta va fi important pentru securitatea mondială. China respectă integritatea teritorială şi trebuie să facă totul pentru ca Rusia să părăsească teritoriul Ucrainei", a mai declarat Zelenski.