Rusia anunţă că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson

Rusia a anunţat că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, în urma unei solicitări a administraţiei de ocupaţie ruse în faţa unei contraofensive a trupelor Kievului.

Rusia anunţă că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson


Rusia a anunţat joi că va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în urma unei solicitări a administraţiei de ocupaţie ruse în faţa unei contraofensive a trupelor Kievului, transmite AFP.

"În urma apelului şefului regiunii Herson a Federaţiei Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze un ajutor pentru plecarea locuitorilor din regiune spre alte regiuni ale ţării", a declarat vicepremierul Marat Husnullin, la televiziunea rusă.
"Vom furniza fiecăruia cazare gratuită şi tot necesarul", a adăugat el într-o scurtă declaraţie, fără a da indicii despre câte persoane ar putea fi vorba.
Puţin mai devreme, autorităţile de ocupaţie ruse din regiunea Herson au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de Rusia la sfârşitul lui septembrie şi vizat de o contraofensivă a armatei ucrainene.
"Noi am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de loviturile de rachete (ucrainene) să poată pleca în alte regiuni" ruse, a transmis pe Telegram şeful administraţiei de ocupaţie regionale, Vladimir Saldo.
"Luaţi-vă copiii şi plecaţi", a îndemnat el într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.
Saldo a chemat Rusia să furnizeze "ajutorul" necesar "pentru a organiza o astfel de muncă", precizând că le-a propus "în primul rând" locuitorilor de pe malul drept al Niprului, mai apropiat de linia frontului, să fie evacuaţi.
Aceşti locuitori vor fi duşi în regiunile ruse cele mai apropiate de Herson, a indicat el, citând peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi regiunile Rostov, Krasnodar şi Stavropol din sudul Rusiei.
Acest anunţ intervine la o zi după ce Kievul a revendicat recucerirea a cinci localităţi din regiunea Herson.