Dmitri Peskov: Relaţiile noastre cu Republica Moldova sunt deja foarte tensionate

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească.

Dmitri Peskov: Relaţiile noastre cu Republica Moldova sunt deja foarte tensionate


Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească, la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Agerpres.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice.
Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în "mod responsabil" în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia.
Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.
"Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă", a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.
"Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate", a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. 
"Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească", a adăugat el.
"Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie", a insistat Peskov, apreciind că "lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova", ci dăunează relaţiilor bilaterale.