Mark Milley: Va fi foarte dificil de alungat armata rusă în acest an de pe teritoriul Ucrainei

Va fi foarte dificil să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, a afirmat vineri şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley.

Mark Milley: Va fi foarte dificil de alungat armata rusă în acest an de pe teritoriul Ucrainei
Foto: Wolfgang Rattay/Reuters


Va fi "foarte dificil" să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, a afirmat vineri şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, în cursul unei conferinţe de presă la baza americană Ramstein, în Germania, relatează AFP.

"Din punct de vedere militar, îmi menţin ideea că va fi foarte dificil de expulzat forţele ruse din toate zonele ocupate ale Ucrainei", a declarat generalul Mark Milley, în finalul reuniunii ţărilor aliate ale Kievului care au discutat despre sprijinul suplimentar necesar de a fi acordat Ucrainei. "Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil", a insistat el.
Este de asemenea foarte posibil "pentru ucraineni să desfăşoare o ofensivă semnificativă cu scopul de a elibera cât mai mult posibil din teritorii", a adăugat generalul american. Însă "aceasta va depinde de livrări de echipamente şi de antrenamente".
SUA se aşteaptă la o contraofensivă a trupelor ucrainene în primăvară, a declarat la rândul său presei ministrul american al apărării Lloyd Austin, subliniind că aliaţii trebuie să ajute Kievul să se pregătească pentru aceasta.
Referitor la livrările de materiale, "avem o fereastră de oportunitate între acum şi primăvară...când ei îşi vor începe operaţiunea, contraofensiva lor", a declarat el jurnaliştilor.
"Nu este o perioadă lungă şi trebuie să reunim capacităţile necesare", a adăugat Austin.