Zelenski, primit la Casa Albă. Biden: SUA militează pentru o pace justă pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primit miercuri la Casa Albă de omologul său american Joe Biden, fiind prima vizită a şefului ucrainean în afara graniţelor ţării sale de la începutul războiului.

Zelenski, primit la Casa Albă. Biden: SUA militează pentru o pace justă pentru Ucraina
Foto: Kevin Lamarque/Reuters


Statele Unite vor "continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra", a promis preşedintele SUA Joe Biden în timp ce l-a primit miercuri, la Casa Albă, pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele american insistând asupra necesităţii realizării unei "păci juste" pentru Kiev, relatează AFP.

Președintele ucrainean poartă celebra sa ținută militară și a venit fără Olena Zelenska, arătând astfel că a venit de pe front într-o vizită grăbită și va reveni pe front.
Cei doi lideri vor avea o întrevedere tęte-ŕ -tęte, înainte de a sustine o conferință de presă comună. 
"Mulţumesc, în primul rând", i-a spus Zelenski preşedintelui SUA. "Este o mare onoare să mă aflu aici", a declarat el.

Domnule președinte, mă bucur că v-ați întors”, i-a spus Biden lui Zelenski. „Este o onoare să fiu alături de dvs. în apărarea unită împotriva a ceea ce este un război brutal, purtat de Putin. Greu de crezut, 300 de zile trecând prin asta, iar Putin a purtat un atac brutal asupra dreptului ucrainenilor de a exista ca națiune și atacul asupra unor ucraineni nevinovați fără niciun alt motiv decât acela de a intimida. Putin "încearcă să folosească iarna ca pe o armă", a spus Biden.
"SUA militează pentru o "pace justă" pentru Ucraina. Vom oferi Ucrainei rachete noi. Statele Unite vor "continua să consolideze capacitatea Ucrainei de a se apăra", a promis Joe Biden
Zelenski i-a oferit lui Biden o cruce militară trimisă de un comandant ucrainean.

Un om care este cu adevărat un erou, un adevărat căpitan. Este foarte curajos și mi-a spus dau decorația unui președinte foarte curajos, iar eu vreau să vă dau această decorație. Este o cruce de merit militar”, a spus Zelenski.
Zelenski i-a spus lui Biden că apreciază „din toată inima” sprijinul acordat de SUA pentru țara sa. El a adăugat că vizita în SUA a putut avea loc pentru că Ucraina este într-un moment în care „poate controla situația.
Vă mulțumim pentru tot ajutorul dat și pentru leadershipul făcut. Sunt multe țări care ne-au ajutat și ne ajută pentru că războiul nu s-a încheiat, dar vă suntem recunoscători că ați condus toate acestea. Este o mare onoare să fiu aici”, a declarat Zelenski.
SUA vor furniza Ucrainei sistemul lor de apărare antiaeriană cel mai sofisticat, Patriot, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei americane, în momentul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urma să aterizeze la Washington.