Maia Sandu a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pe 11 iulie

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu a anunţat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 11 iulie.

Maia Sandu a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri anticipate pe 11 iulie


Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a decis, miercuri, că hotărârea pentru instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării este neconstituțională, astfel că președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru dizolvarea Parlamentului de la Chișinău și declanșarea alegerilor anticipate. Scrutinul va avea loc pe 11 iulie 2021.

„Dragi cetățeni, acum câteva minute am semnat decretul de dizolvare a actualului Parlament. Prin această decizie, am deschis calea pentru ca cetățenii să poată să-și aleagă un Parlament nou, care să servească interesele țării și ale oamenilor. Puterea este acum în mâinile poporului. Puterea este în mâinile dumneavoastră. Am încredere că cetățenii noștri vor alege calea corectă spre crearea unui stat dezvoltat și democratic, în care oamenii să trăiască în pace și bunăstare. Data alegerilor noului Parlament se stabilește pentru 11 iulie 2021”, a declarat președinta Republicii Moldova.
Maia Sandu a pledat pentru un guvern responsabil și o majoritate parlamentară stabilă. Liderul din stânga Prutului a explicat că haosul „pe care unii au încercat din răsputeri să îl prelungească și să îl adâncească, ca să poată fura în continuare”, este tot mai aproape de sfârșit.
„Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri, vom numi un Guvern responsabil, care se va baza pe o majoritate stabilă, și vom îndrepta lucrurile în țară. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor. Guvernul urmează să aloce, din bugetul de stat, resursele financiare necesare pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor. Urmează un efort mare. Cetățenii au câștigat dreptul de a-și decide viitorul, însă responsabilitatea pentru acest viitor stă pe umerii fiecăruia dintre noi. Lupta pentru curățarea sistemului public, lupta pentru curățarea clasei politice, pentru oprirea hoțiilor, lupta pentru dreptate este o luptă grea, dar suntem pe calea cea bună. Suntem tot mai aproape de a pune punct haosului pe care unii au încercat din răsputeri să îl prelungească și să îl adâncească, ca să poată fura în continuare. Avem acum șansa de a alege calea spre normalitate. Să o folosim cu înțelepciune!”, a mai spus Maia Sandu.