Parlamentul European a votat rezoluția pentru aderarea României în spațiul Schengen

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Parlamentul European a votat rezoluția pentru aderarea României în spațiul Schengen


Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Rezoluţia, adoptată cu 547 voturi pentru, 49 voturi contra şi 43 de abţineri.

„Tocmai am adoptat, cu largă majoritate, o rezoluţie a Parlamentului European în care cerem Consiliului Uniunii Europene să aprobe integrarea României în spaţiul Schengen”, spune eurodeputatul.

Europarlamentarul Victor Negrescu anunţa că rezoluţia este susţinută de zeci de eurodeputaţi din mai multe state membre.
„Textul rezoluţiei menţionează clar nevoia luării unei decizii anul acesta, faptul că cele două state îndeplinesc criteriile tehnice de peste 11 ani şi solicită Consiliului să adopte rapid această măsură, care să permită libera circulaţie pentru români şi bulgari. Prin acest demers, Parlamentul European arată încă o dată, că sprijinul său pentru România este consistent şi constant. Împreună cu colegii mei din Partidul Social Democrat şi PES activists România am militat în permanenţă, în ultimii ani, pentru aderarea României la spaţiul Schengen, iar susţinerea oferită de peste 40.000 de români, în cadrul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen, indică faptul că acest obiectiv trebuie îndeplinit cât mai repede cu putinţă”, a anunţat Victor Negrescu.
Potrivit europarlamentarului român, formaţiunile extremiste sunt singurele care resping proiectul.
„Mă aştept la un vot covârşitor în favoarea României peste câteva ore, grupul extremiştilor fiind singura grupare politică care nu a susţinut rezoluţia şi care caută, aşa cum au făcut-o şi în plen, să blocheze aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Ar fi bine ca cei din ţară care se aliază cu astfel de formaţiuni, să explice public de ce vor să-i blocheze pe români”, a precizat Negrescu.
Decizia privind admiterea României în spaţiul Schengen ar putea fi luată până la finalul anului.