China se opune excluderii Rusiei din G20: Niciun membru nu are dreptul să excludă un alt stat

Administrația Xi Jinping s-a pronunțat împotriva excluderii Rusiei din Summitul G20, în urma poziției ostile a Washingtonului. Evenimentul este programat pentru anul viitor, în Indonezia.

China se opune excluderii Rusiei din G20: Niciun membru nu are dreptul să excludă un alt stat
Foto: Profimedia Images


Administrația Xi Jinping s-a pronunțat împotriva excluderii Rusiei din Summitul G20, în urma poziției ostile a Washingtonului. Evenimentul este programat pentru anul viitor, în Indonezia, informează Reuters.

„Rusia este un stat membru important (n.r. – al G20), niciun membru nu are dreptul de a exclude un alt stat”, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomației chineze.
Marți, Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al Casei Albe, a evocat o posibilă excludere a Rusiei din G20.
„În privinţa G20, vă voi spune doar atât: noi considerăm că Rusia nu se poate comporta în instituţiile internaţionale şi în comunitatea internaţională ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, a declarat Sullivan.
Vladimir Putin nu concepe să lipsească de la G20
Miercuri, ambasadoarea Rusiei din Jakarta, Indonezia, Liudmila Vorobiova, a anunțat că Vladimir Putin are în vedere participarea la summitul G20, de anul viitor, în ciuda apelurilor unor membri ca Rusia să fie exclusă.
Rămâne de văzut cum vor gestiona Joe Biden și Vladimir Putin întrevederea în cadrul G20, după ce președintele SUA l-a numit pe președintele rus „criminal de război”.
Până la G20, președintele american va discuta la Bruxelles cu aliaţii NATO, liderii G7 şi liderii Uniunii Europene. Evenimentul se va concentra pe „continuarea adunării lumii în sprijinul poporului ucrainean și împotriva invaziei Ucrainei de către președintele Putin”.