ANPM: Datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului sunt validate şi verificate zilnic

Valorile indicilor privind calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a cifrelor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată într-o zi influenţează media calculată.

ANPM: Datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului sunt validate şi verificate zilnic


Valorile indicilor privind calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a cifrelor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată într-o zi influenţează media calculată, chiar dacă restul valorilor orare sunt mici, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), într-un comunicat transmis, Lumea Presei.

Potrivit ANPM, site-ul www.calitateaer.ro, dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizaţi în cele peste 150 staţii de pe toată suprafaţa României care alcătuiesc Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), prezintă situaţia actualizată orară a valorilor indicilor conform Ordinului de Ministru nr. 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.
"Datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro) sunt validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului - Centrul Evaluare Calitate Aer. Valorile acestor indici de calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a valorilor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată în ultimele 24 ore influenţează media calculată, chiar dacă restul valorilor orare sunt mici. De exemplu, în municipiul Bucureşti chiar şi în ziua de 23 martie 2022, ora 13:00, indicele de calitatea aerului este 'rău' din cauza valorilor orare din intervalul orar 13:00- 17:00, din ziua precedentă", precizează ANPM.
Miercuri, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat faptul că valoarea concentraţiilor de monoxid de carbon nu va fi ridicată deasupra României în următoarele zile.