Tanczos Barna: Transferul de deşeruri este interzis între statele membre

Acţiunile comune ale autorităţile trebuie să oprească încercările de transfer ilegal de deşeruri, a afirmat Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Tanczos Barna: Transferul de deşeruri este interzis între statele membre


Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a efectuat, astăzi, o vizită în județul Constanța, unde a avut o întâlnire de lucru cu instituțiile subordonate ale Ministerului din județ. Demnitarul a discutat cu locali reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu Constanța, Apele Romane Dobrogea-Litoral, Romsilva – Directia Silvica Constanța și Administratia Nationala de Meteorologie RA, despre problemele de mediu din județul Constanța.

La întâlnire au mai participat comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, primarul Constanței, Vergil Chițac, și prefectul județului, Silviu Iulian Coșa. Printre temele abordate au fost situația plajelor extinse și a fost abordată problema deșeurilor, în special a celor care ajung în Portul Constanța prin containere.

Acţiunile comune ale autorităţile trebuie să oprească încercările de transfer ilegal de deşeruri, a afirmat Ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a precizatcă a început o colaborare cu Poliţia în punctele de frontieră din ţară, în acest sens, având în vedere că aducerea deșeurilor din alte state UE în mod ilegal este o infracțiune.
“Am început o colaborare extrem de eficientă cu Poliţia, cu Garda de Coastă şi nu doar în Constanţa, ci şi la celelalte treceri de frontieră din ţară. Mai ales în zona de sud împreună cu Ministerul de Interne încercăm să restrângem numărul acelor puncte de trecere a frontierei unde pot intra în ţară anumite tipuri de bunuri. A fost un caz când acelaşi camion a încercat să intre în mod repetat la mai multe puncte de trecere a frontierei din ţară. Acţiunile comune ale Gărzii, ale Poliţiei de Frotnieră, ale procurorilor trebuie să oprească aceste încercări de transfer ilegal de deşeuri din celelalte state membre. Mă voi adresa şi autorităţilor din Germania, îi voi informa, nu trebuie să generalizeze acest fenomen”, a explicat ministrul.
El a menţionat că acest trasfer de deşeuri este interzis între statele membre. 
“Transferul de deşeruri este interzis între statele membre. Pot fi valorificate deşeuri sau pot fi aduse deşeuri ca materie primă care ulterior să fie valoficate în industria de reciclare. Transportul propriu-zis de deşeuri şi aducerea de deşeuri din alte state membre este infracţiune şi este ilegală. Tarifele, preţurile din România sunt specifice unei ţări care acum încearcă să-şi construiască sistemele de transport, colectare, depozitare. Dacă tarifele de depozitare sunt foarte mari în România, este o descurajare a depozitării. Dacă în România tarifele pentru transport, tarifele pentru depozitare, ar fi identice cu cele din Germania, societatea românescă nu şi-ar permite să le plătească”, a explicat Tanczos Barna.