A murit Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor s-a stins la vârsta de 87 de ani

Actorul Ion Dichiseanu a murit în după amiaza de joi, în jurul orei 15.00, la Spitalul Floreasca, unde era internat de câteva luni.

A murit Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor s-a stins la vârsta de 87 de ani
Foto: Mediafax


Actorul Ion Dichiseanu a murit în după amiaza de joi, în jurul orei 15.00. Artistul avea vârsta de 87 de ani. Mai bine de trei luni a fost internat la Spitalul Floreasca, din București, în urma unei infecții. 

"A decedat astăzi în jurul orei 14,00 la noi în spital. Era internat de circa trei luni", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.
Fiica artistului a spus recent la un post tv că erorile unor medici ar fi condus la înrăutățirea stării de sănătate a tatălui său.
„S-a dus să facă o radiografie, o simplă radiografie, pentru că i se părea că simte ceva la un plămân. Și i-am spus să merge să facem radiografia ca să se liniștească. Acolo ni s-a spus că e important să facă și un CT. CT-ul a fost interpretat nu foarte concludent, iar mai apoi să mergem la un mare profesor (...) aș vrea să nu las lucrurile așa", declara Ioana Dichiseanu, la Antena 3. Apoi, la o biopsie, o bacterie i-ar fi infectat plămânul.
Ion Dichiseanu s-a născut la 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959. A avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie.
Ion Dichiseanu a fost unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film din România. Studiile de profil le-a absolvit în 1959, la IATC (Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București).
Ion Dichiseanu a fost ales Cetățean de Onoare al orașului Adjud (județul Bacău), orașul său natal, iar în anul 2019 a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer.
Printre rolurile memorabile bifate de-a lungul carierei de către Ion Dichiseanu se numără: Petrescu, din „Tunelul", Furius, din „Kampf um Rom I", Căpitanul Margarit, din „Trandafirul Galben" și Pierre Vaillant, din serialul de succes „Toate Pânzele Sus", regizat de către Mircea Mureșan, în anul 1976.
Carismaticul actor a jucat în 54 de filme, iar debutul l-a avut în 1960, în lungmetrajul „Darclee".
Artistul cu o carieră care s-a întins de-a lungul mai multor decenii, este recunoscut drept un Don Juan al României. A avut relații amoroase cu mai multe femei superbe, printre care și celebra actriță și cântăreață din Spania, Sara Montiel.
Amănunte despre viața sa amoroasă a oferit Dichiseanu prin intermediul romanului autobiografic, publicat în 1995, „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel".
„Trăiam ceva ca un miraj. Topiți unul după altul, nu vedeam și nu auzeam nimic, eram doar noi doi. Ca doi adolescenți... Nu am putut uita nici o clipă această dragoste nebunească și, așa cum s-a și dovedit, imposibilă”, a notat actorul în cartea sa. 
În 1985, Ion Dichiseanu a cunoscut-o pe Simona Florescu, mai tânără cu 35 de ani, cu care a fost căsătorit până în anul 2008.
În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit „Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda„, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum.
În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului ordinul „Steaua Romaniei” în timpul ceremoniilor dedicate decorarii mai multor personalitati ale vietii culturale romanesti.