Cu păpușile prin școli – un spectacol emoționant, anti-bullying
Rusu I. Georgiana oferă copiilor posibilitatea să urmărească gratuit spectacolul cu titlul „Broscu' broștilor”, care aduce în atenție fenomenul de bullying
Rusu I. Georgiana P.F.A. oferă copiilor posibilitatea să urmărească gratuit spectacolul cu titlul „Broscu' broștilor”, care aduce în atenție fenomenul de bullying.
Spectacolul face parte din proiectul cultural „Cu păpușile prin școli, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.), la aria tematică: artele spectacolului – Teatru.
Proiectul presupune producția spectacolului de teatru pentru copii „Broscu' broștilor” și organizarea a 30 de reprezentații ale acestuia. Spectacolul va aduce în prim-plan impactul fenomenului social de tip bullying asupra copiilor și modalitățile de combatere a dezvoltării și favorizării acestui fenomen. Inspirat din duritatea unor cazuri sociale reale, spectacolul din cadrul proiectului combină jocul păpușilor cu cel al actorilor și prezintă pe înțelesul copiilor o realitate contemporană: 1 din 4 copii din școlile românești este victimă a bullying-ului în mod repetat, din acest punct de vedere România situându-se pe locul 3 în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul (raport publicat in 2017 de Organizația Mondială a Sănătății – OMS).
Scenariul va prezenta o poveste plină de dramatism și emoție despre discriminare, abuzuri, dar și despre omenie, sacrificiu. Depus și aprobat pentru finanțare în toamna anului 2019 și programat inițial ca o caravană de teatru prin unități de învățământ din 30 de localități din județele Constanța și Ialomița, proiectul propune acum, în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, organizarea a 30 de reprezentații online, ce vor fi difuzate „live”, pe pagina de Facebook „Cu păpușile prin școli”, în fiecare zi din perioada 1 - 30 august 2020, începând cu ora 17:00.
„Spectacolul tratează fenomenul de bullying în rândul copiilor școlari și preșcolari și sugerează moduri de reacție din perspectiva imediată a acestora, înainte ca actele de agresiune sau intimidare să ajungă la momentul implicării părinților sau profesorilor. Am remarcat că majoritatea proiectelor cu tematică anti-bullying sunt despre ce ar trebui să facă profesorii, societatea, părinții pentru combaterea fenomenului, dar mai puțin despre ce ar trebui să facă cei agresați sau despre modul în care agresorii ar trebui abordați de victimele lor. Iar noi, în acest spectacol, tocmai în acest mod am tratat problema: am expus agresorii, victimele, i-am pus față în față și le-am sugerat soluții despre cum ar trebui să interacționeze pentru ca lucrurile să se termine cu bine. Considerăm că o măsură importantă în combaterea acestui fenomen este chiar analiza reacțiilor celor implicați în mod direct – atât agresori, cât și agresați - iar noi, prin analogie și personificare, prin transpunerea realității în universul pădurii, dorim să oferim un exemplu despre unele soluții pe care le-ar putea adopta aceștia pentru evitarea actelor de bullying”, a declarat Georgiana Rusu, manager de proiect.
Buget total este de 113.500 lei (85.000 lei finanțare A.F.C.N., 28.500 lei contribuție proprie a beneficiarului). Obiectivul general al proiectului este conștientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying între copii, precum și a consecințelor negative dramatice pe care bullying-ul îl are asupra sănătății și dezvoltării armonioase a copiilor.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Comitetul Județean al Părinților Constanța și Asociația Elevilor din Constanța.
Scenariul: Georgiana Rusu
Muzica: Adrian Mihai
Scenografia: Lăcrămioara Dumitrașcu
Casting: Lui's Events
Distribuție: Otilia Nicoară, Diana Orezeanu, Nicoleta Ghețu
Voci: Laura Iordan Adrian, Georgiana Rusu, Adriana Burlacu, Ioana Midișan, Bianca Maria Tudoran, Maria Iuliana Tudose, Luca Manțu, Andor Axente, Andu Axente
Regia artistică: Georgiana Rusu
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.