ÎPS Teodosie nu va fi înălțat la treapta de mitropolit pentru că a sfidat recomandările BOR

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu va fi avansat în ierarhia bisericească la treapta de mitropolit, a hotărât conducerea Bisericii Ortodoxe Române.

ÎPS Teodosie nu va fi înălțat la treapta de mitropolit pentru că a sfidat recomandările BOR


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va fi avansat în ierarhia bisericească la treapta de mitropolit, a hotărât conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Cerere i-a fost refuzată din cauză că ar avea ”ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR.

Reacția conducerii Bisericii Ortodoxe a fost categorică. Solicitarea arhiepiscopului Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, potrivit documentului trimis lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod „din încredințarea” Patriarhului Daniel.
„Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, se arată în document.
Arhiepiscopul Tomisului este criticat și pentru reacțiile sale publice în contextul pandemiei, care „au creat discuții aprinse în media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire”.
Arhiepiscopia Tomisului e acuzată și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie conduce Arhiepiscopia Tomisului de două decenii și s-a remarcat, mai ales de la declanșarea pandemiei, prin acțiuni și declarații controversate. Anul trecut, a organizat o nouă slujbă de Paște, la mai bine de o lună de cea care avusese loc în starea de urgență. A făcut declarații contradictorii legate de vaccinarea anti-COVID-19, iar o afirmație recentă legată de rolul femeii în biserică i-a atras numeroase critici.