Eclipsa parțială de Soare va putea fi observată prin cel mai mare telescop pentru observații solare din România

Eclipsa parțială de Soare, din 21 iunie 2020, va putea fi observată prin cel mai mare telescop pentru observații solare din România care va fi inaugurat la Observatorul Astronomic din Bârlad

Eclipsa parțială de Soare va putea fi observată prin cel mai mare telescop pentru observații solare din România


Eclipsa parțială de Soare, din 21 iunie 2020, va putea fi observată prin cel mai mare telescop pentru observații solare din România care va fi inaugurat la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Achiziţia acestui instrument a fost posibilă prin generozitatea sponsorilor: S.C. Vinicola Averești 2000 S.A., reprezentată prin dl administrator Constantin Duluţe şi S.C. Top Gel Prod S.R.L. Craiova, reprezentată prin dl preşedinte Petre Popa. În cadrul acestui demers a fost implicată şi Primăria Municipiului Bârlad, reprezentată prin dl primar Dumitru Boroş.
Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parţiale de Soare din dimineaţa zilei de 21 iunie 2020. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm şi distanţa focală de 900 mm. Este construit special pentru observaţii solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare şi modern telescop pentru observaţii solare aflat în dotarea unei instituţii publice din România.

Odata cu achiziţia telescopului pentru observaţii solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad şi pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ - Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în aşa fel încât să observăm în condiţii de siguranţă cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanţe, filamente şi erupţii solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeţei soarelui cu scopul popularizării ştiinţei şi astronomiei în rândul publicului vizitator.
Eclipsa parţială de Soare din 21 iunie 2020 va fi vizibilă şi din România. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 08.13; Faza maximă: 08.43; Sfârşitul eclipsei: 09.14. 
Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parţială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziţionat.