Amenzi usturătoare pentru cei care au campat şi au intrat cu maşinile pe plajele de la Vadu şi Corbu

Mii de turişti cu maşini, au intrat în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării pentru a sta câteva ore la soare, pe plajele Corbu, Vadu sau Midia.

Amenzi usturătoare pentru cei care au campat şi au intrat cu maşinile pe plajele de la Vadu şi Corbu


În weekend-ul trecut, plajele sălbatice de la Vadu, Corbu şi Capu Midia, din perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turişti.

Inspectorii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au aplicat la sfârşitul acestei săptămâni amenzi în valoare de 13.000 de lei pentru campare ilegală şi pentru accesul cu maşinile pe plajele de la Vadu şi Corbu. Pe 18 şi 19 iulie pe plajele sălbatice din judeţul Constanţa s-au aflat 20.000 de turişti şi aproximativ 4.000 de autoturisme.
ARBDD a transmis că mulţi dintre turiştii care au luat din nou cu asalt plajele sălbatice din zona Vadu-Corbu-Midia, au continuat să încalce legea şi regulile specifice de vizitare a unei zone costiere aflată în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Inspectorii ecologi ai ARBDD, în colaborare cu organele de control ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, au continuat acţiunile de monitorizare şi control pe plajele de la Vadu, Corbu şi Midia. Astfel, data de 18 iulie au fost estimaţi pe cele trei plaje aproximativ 13.200 de turişti şi 2.250 de autovehicule, iar în data de 19 iulie au fost estimaţi 6.250 turişti şi 1.670 autovehicule. Pentru contravenţiile constatate au fost aplicate un număr de 50 de sancţiuni, pentru campare ilegală şi pentru accesul cu autovehiculele pe plajă, în valoare totală de 13.000 lei”, se arată în comunicatul ARBDD.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării acuză un ”dezastru” şi a precizat că nimic nu justifică un comportament agresiv faţă de arie naturală protejată.
Motivația dorinței de petrecere a timpului liber în zone naturale, unde se presupune că distanțarea fizică se poate menține, nu justifică sub nici o formă un comportament agresiv față de o arie naturală protejată, o lipsă de respect pentru cei care veghează la protejarea acestor ultime zone sălbatice costiere din țara noastră.
Din evaluarea efectuată de reprezentanții ARBDD, s-a constatat că activitatea intensă de pe plajele sălbatice produce pagube importante habitatelor naturale. Zonele pe care sunt parcate autovehiculele sunt habitate Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, precum 2110 Dune mobile embrionare și 2130 Dune fixate de coastă cu vegetație erbacee ("dune gri") care necesită o atenție specială.
"Facem încă o dată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor. Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare a habitatelor naturale, situri Natura 2000, precum şi a speciilor de interes conservativ, în conformitate cu legislaţia în vigoare", precizează reprezentanții ARBDD.