Costel Alexe: În 2020, niciun transport de buștean nu a fost exportat din România pe calea ferată

Ministrul Costel Alexe a prezentat situația oficială înaintată de Ministerul Transporturilor cu privire la exporturile de lemn pe calea ferată

Costel Alexe: În 2020, niciun transport de buștean nu a fost exportat din România pe calea ferată


Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, a susţinut marţi, 14 aprilie, o conferință de presă având ca subiect informaţiile privind exploatările forestiere pe durata stării de urgenţă și campania de știri false privind tăierile ilegale din pădurile României. În cadrul conferinței, ministrul Costel Alexe a prezentat situația oficială înaintată de Ministerul Transporturilor cu privire la exporturile de lemn pe calea ferată, în condițiile în care, în ultima perioadă, au fost prezentate imagini în spațiul public cu presupuse trenuri care exportă material lemnos. 

Astfel, potrivit Ministerului Transporturilor, în anul 2020, din România nu a plecat niciun tren cu buștean la export. 
Rezonez cu emoția și îngrijorarea populației privind soarta pădurilor românești. Înțeleg emoția cu care reacționează fiecare român la orice camion încărcat cu lemne care circulă pe drumurile publice. Rezonez inclusiv cu emoția lor în fața fiecărui video cu imagini din pădure. Emoția lor este justificată! Justificată de un fenomen care riscă să scape de sub control și să pună în pericol pădurea, pe cei care muncesc să o protejeze, populația și inclusiv economia, prin posibila subminare a ei. Mă refer la fakenews-urile din această perioadă pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Populația nu are nicio vină!”, a declarat ministrul Costel Alexe. 
De asemenea, demnitarul a subliniat că, în urma campaniei de dezinformare, s-a ajuns ca orice camion care transportă lemn pe drumurile publice să fie considerat un transport ilegal, simpla existență a transporturilor de masă lemnoasă să fie catalogată drept dovada jafurilor pădurilor din țara noastră, fără nici cea mai mică dovadă a ilegalității lor, orice garnitură de tren încărcată cu masă lemnoasă să fie luată drept o prăduire a pădurilor României pentru străini, orice explicație sau informație oficială a autorităților să fie prezentată ca un act de protecție a mafiei lemnului; orice silvicultor sau angajat în industria lemnului să fie etichetat, implicit, drept hoț. 
Ministrul Mediului a prezentat și alte câteva scenarii care susțin că pădurile sunt tăiate și furate.
Astfel, „Politicieni reinventați, vedete tv și pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe șoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: Tăieri ilegale!; Se fură lemnul din păduri; În timp ce ne țin în case, ei taie pădurea; Pădurile pleacă la export. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate. Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, a arătat ministrul Costel Alexe. 

După toate aceste exemple, care circulă nestingherite pe rețelele de socializare, manipulând emoțiile populației, ministrul Costel Alexe a subliniat câteva chestiuni: În România se pot exploata legal 18 milioane mc. Asta înseamnă că, zilnic (în medie), de luni până duminică, ar trebui să circule peste 6.000 de camioane cu încărcătură legală. Mai mult, pentru cei 18 milioane de mc sunt emise anual peste 2.3 milioane de avize primare. 
Ne-am asumat public de la începutul mandatului stoparea tăierilor ilegale. Suntem de acord cu exploatările legale pentru: cele cca 3,5 milioane de familii din România care se încălzesc cu lemn de foc. Pentru acești oameni, lemnul reprezintă căldură, apă caldă și modul de preparare a hranei. Suntem de acord cu exploatarea legală a pădurilor pentru cei peste 100.000 de oameni angajați în sectorul forestier, încă 100.000 care lucrează în activități ce depind de această resursă și până la 500.000 de români care depind indirect de primele două categorii. Să nu-i uităm și pe cei 70.000 de angajați din industria mobilei și a produselor din lemn finite, sector a cărui producție industrială se ridică, anual, la valoarea de 3,5 miliarde de euro. Lemnul este cea mai regenerabilă resursă din lume. Dacă este exploatat rațional și sustenabil, generează valoare adăugată. Rolul aplicării tratamentelor silvice este de a regenera/întineri pădurea”, a declarat Costel Alexe. 
Potrivit ministrului, cantitatea de lemn tăiată este transportată de cel puțin două ori până ajunge în circuitul economic final. Un transport este de la pădure la depozit, apoi aceeași cantitate va fi transportată de la depozit la beneficiar. Ca atare, numărul camioanelor care pot circula zilnic și legal pe drumurile publice poate fi de peste 11.000. Fiecare țară cu păduri se confruntă anual cu doborâturi: arbori puși la pământ de vremea extremă. 
În România, media anuală a acestor doborâturi este de circa 3,7 milioane de mc. Arborii doborâți nu pot fi lăsați în pădure. Pentru această cantitate este nevoie de alte peste 130.000 de transporturi din pădure până în depozite. 
România este una din țările europene cel mai puțin afectată de doborâturi. În statele din centrul și vestul Europei de la începutul anului au fost puse la pământ 200 de milioane de mc. „Știți de ce? Pentru că țara noastră încurajează regenerarea naturală și promovarea pădurilor de amestec prin lucrările silvice pe care le face anual. Spre exemplu, în ultimii ani, la nivel național a fost regenerată o suprafață totală de circa 28.000 de hectare din care peste 17.000 pe cale naturală, restul evident pe cale artificială, adică prin împăduriri.” 
La finalul conferinței de presă, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a arătat că suprafața de păduri românești a crescut cu 200.000 de hectare din 90 încoace. Avem mai multă pădure decât acum 30 de ani. De asemenea, demnitarul a făcut câteva apeluri: 
Vreau să fac apel la cei care lansează astfel de informații. Vreau să aibă curajul să prezinte o dovadă a postărilor lor catastrofice. În al doilea rând, fac un apel către populație. Vreau să-i rog pe oameni să fie atenți la informațiile cu care sunt bombardați și care profită de buna lor credință. Poporul român este un popor deștept, iar unii vor să-i știrbească din inteligență. Îi rog să fie atenți la dovezile celor care vorbesc pe Facebook despre jafurile din pădurile țării. Un apel inclusiv la mediul academic, să gândească și să promoveze programe de educație silvică pentru cetățeni. Îi asigur că le vom pune la dispoziție toate resursele Ministerului pentru ca aceste programe să ajungă la cât mai muți dintre români. Un ultim apel îl fac către societatea civilă. Dar înainte de asta vreau să le mulțumesc organizațiilor care au înțeles miza acestei provocări și au abordat o atitudine echilibrată și rațională”.