Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci luptători pentru eliberare

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că organizaţia islamistă palestiniană Hamas, care a ucis peste 1.400 de oameni, nu este o organizaţie teroristă, ci un grup de luptători pentru eliberare.

Erdogan: Hamas nu este o organizaţie teroristă, ci luptători pentru eliberare
Foto: AP


Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că organizaţia islamistă palestiniană Hamas, care a lansat un atac împotriva Israelului pe 7 octombrie şi a ucis peste 1.400 de oameni, "nu este o organizaţie teroristă", ci un "grup de luptători pentru eliberare", transmite EFE.

"Întregul Occident consideră Hamas o organizaţie teroristă. De aici vă spun: Israel, ai putea fi tu; Occidentul îţi datorează multe. Dar Turcia nu-ţi datorează nimic. Hamas nu este o organizaţie teroristă; Este un grup de luptători pentru eliberare, care luptă pentru a-şi proteja pământul şi cetăţenii", a declarat Erdogan în faţa membrilor partidului său din parlamentul de la Ankara.
Potrivit Reuters, Erdogan a acuzat Israelul că a profitat de bunele intenţii ale Turciei şi că nu se va mai deplasa în Israel, aşa cum era planificat, în pofida unei recente apropieri între cele două ţări.
"Aveam în plan să ne deplasăm în Israel, dar am anulat. Nu ne vom mai duce", a susţinut Erdogan, care s-a întâlnit pentru prima oară în septembrie, la New York, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, scrie AFP.
"I-am strâns mâna acestui om, aveam intenţii bune, dar a profitat. (...) Relaţiile ar fi putut fi diferite, dar din păcate acest lucru nu se va mai întâmpla", a insistat Erdogan, într-un discurs virulent, după cum îl caracterizează AFP. "Nu există alt stat în care armata să acţioneze atât de inuman", a adăugat el, referindu-se la represaliile declanşate de Israel în Gaza după atacul sângeros lansat de Hamas la 7 octombrie.
Totodată, Erdogan a cerut o încetare a focului imediată între Israel şi forţele palestiniene şi a declarat că ţările musulmane trebuie să acţioneze concertat pentru o pace durabilă, cerând totodată puterilor lumii să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt bombardamentelor, transmite Reuters.
Erdogan a mai declarat că punctul de trecere al frontierei de la Rafah, dintre Egipt şi Fâşia Gaza, trebuie să rămână deschis pentru intrarea ajutorului umanitar şi a pledat pentru soluţionarea urgentă a schimburilor de prizonieri.
În fine, şeful statului turc s-a declarat întristat de "inabilitatea" Naţiunilor Unite în ceea ce priveşte Gaza şi a pledat pentru reformarea Consiliului de Securitate al ONU în sensul de a deveni mai incluziv.