Guvernul a aprobat achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare pentru achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Guvernul a aprobat achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen


Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare pentru achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Valoarea estimată a contractului finanţat prin PNRR va fi de 862,23 milioane de lei (cu TVA).

"Guvernul a aprobat astăzi Nota de fundamentare pentru achiziţionarea a 12 locomotive care funcţionează cu hidrogen! Valoarea estimată a contractului finanţat prin PNRR va fi de 862,23 milioane de lei (cu TVA). Investiţia este integrată cu achiziţia serviciilor de alimentare cu hidrogen şi a celor de întreţinere şi reparaţii pe termen lung, care vor fi asigurate de la punerii în circulaţie a locomotivelor", a scris ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a lansat în consultare publică, în luna mai, proiectul de act normativ privind achiziţia a 12 trenuri electrice cu hidrogen, suma totală necesară fiind de peste 174,2 milioane de euro.

Potrivit proiectului citat, parcursul zilnic al unui automotor poate fi de până la 850 km însă în medie este de aproximativ 700 km, iar timpul de utilizare al unui automotor va fi prin rotaţie, de până la 23 de ore/zi însă în medie de 17 ore/zi.
Timpul alocat încărcării cu hidrogen este de aproximativ 90 minute şi se va realiza în Bucureşti, iar staţia de alimentare cu hidrogen va fi una duală, amplasată astfel încât să poată să alimenteze atât trenurile cu tracţiune pe hidrogen cât şi alte vehicule rutiere (în special autobuze).