Iohannis: Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii. Împreună cu aliaţii noştri suntem mai puternici

România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis

Iohannis: Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii. Împreună cu aliaţii noştri suntem mai puternici


România are un loc distinct în cadrul NATO şi o calitate incontestabilă de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic al Alianţei Nord-Atlantice, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în alocuţiunea ţinută de Ziua Armatei României. Şeful statului a adăugat că în ultimii ani a crescut constant prezenţa aliată în ţara noastră.

"Ne-am reunit astăzi, cu emoţie şi respect, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, pentru a celebra Ziua Armatei României. Acest loc evocă jertfa eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, care, cu patriotism şi devotament, şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului nostru. Ne onorează şi ne bucură să îi avem astăzi alături de noi pe veteranii de război. Ca punte de legătură între trecut şi viitor, căliţi de dificultăţile vieţii, ei ne transmit cu înţelepciune şi căldură valorile fundamentale care ne definesc ca cetăţeni şi ca naţiune. Pentru toate sacrificiile făcute, dragi veterani de război, aveţi recunoştinţa şi preţuirea noastră!
Rămânem uniți și hotărâți, ancorați în valorile și simbolurile care ne definesc și ne dau putere ca națiune și întărim cooperarea cu aliații și partenerii noștri. Armata a fost și va continua să fie simbolul tenacității și o componentă esențială în evoluția României, contribuind major la parcursul țării noastre către statutul de stat democratic, ireversibil atașat valorilor euro-atlantice
Participarea activă a militarilor noștri în diferite teatre de operații, timp de peste 20 de ani, a susținut consolidarea României în NATO ca un aliat credibil și stabil a cărui securitate are la bază statutul de membru al NATO și al Uniunii Europene, precum și Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, care se află la cel mai înalt nivel de cooperare în domeniul apărării", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a spus că "Armata a fost şi va continua să fie simbolul tenacităţii" şi a subliniat că "împreună cu partenerii şi aliaţii noştri suntem mai puternici".
„În ultimii ani, a crescut constant prezența aliată în țara noastră, fiind operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri de comandă și control și de luptă NATO. Odată cu deteriorarea accentuată a mediului internațional de securitate ca urmare a războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, s-a mărit semnificativ numărul militarilor NATO aflați în țara noastră. Împreună cu partenerii și aliații noștri, suntem mai puternici”, a mai spus comandantul suprem al forțelor armate.