Iohannis: CE trebuia să ţină cont că România a făcut sacrificii pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, că ar fi trebuit CE să ţină cont de sacrificiile imense făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

Iohannis: CE trebuia să ţină cont că România a făcut sacrificii pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost "gândite profund", adăugând, totodată, că ar fi trebuit CE să ţină cont de "sacrificiile imense" făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

"Situaţia se prezintă la modul următor: Ministerul Agriculturii livrează date Comisiei Europene. Comisia Europeană foloseşte o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, şi acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut şi nu pot să le comentez. Este, pe de altă parte, foarte ciudat ca în Comisia Europeană pe aceste speţe să nu se negocieze nimic, ci să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabiliceşte. Sunt chestiuni complicate. Trebuie să ţinem cont sau cel puţin trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. Nu ştiu de ce nu au făcut-o, dar vom afla. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna credinţă a Comisiei", a afirmat şeful statului, înainte de a participa la reuniunea Consiliului European de primăvară.

El a fost întrebat dacă a primit explicaţii de ce a fost alocată această sumă mică României şi cine s-ar face vinovat pentru acest lucru.
Comisia Europeană a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".
A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.
Săptămâna trecută, mai multe organizaţii ale fermierilor au solicitat un mecanism real de sprijin al fermierilor în urma tranzitului cerealelor din Ucraina, în condiţiile în care suma de 10 milioane de euro de la CE nu acoperă prejudiciul cauzat. "Fermierii români refuză aceste sume derizorii, în semn de protest", au susţinut reprezentanţii Federaţiei Naţionale Pro Agro.