Iohannis: Sistemul de pensii trebuie să fie echitabil și sustenabil

Reforma pensiilor trebuie făcută așa încât să avem un sistem echitabil şi sustenabil, să putem asigura pensii decente și în 10-20 de ani de acum încolo, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Sistemul de pensii trebuie să fie echitabil și sustenabil


Reforma pensiilor trebuie făcută așa încât să avem un sistem echitabil şi sustenabil, să putem asigura pensii decente și în 10-20 de ani de acum încolo, a declarat președintele Klaus Iohannis, în condițiile în care se întețesc vocile conform cărora coaliția PNL – PSD – UDMR ar fi dispusă mai degrabă să ne facă să pierdem bani din PNRR decât să ducă la îndeplinire reforma pensiilor speciale.

„Trebuie să vedem fondul problemei: sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să-şi primească drepturile, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să ai un sistem sustenabil şi scopul reformei tocmai acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Exact acesta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să-l înainteze ministerul de resort (Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi de la PSD – n.r.) şi coaliţia. Trebuie să ne amintim fondul discuţiei şi fondul discuţiei este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi garantată a la long”, a declarat Klaus Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins.