Florin Cîţu - premier. Șefia Camerei revine PNL și 9 ministere, USR-PLUS - 6 ministere și Președenția Senatului, UDMR - 3 ministere

Ludovic Orban a declarat la finalul negocierilor cu USR PLUS pentru formarea unei coaliţii, că Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedinţia Camerei revine PNL

Florin Cîţu - premier. Șefia Camerei revine PNL și 9 ministere, USR-PLUS - 6 ministere și Președenția Senatului, UDMR - 3 ministere


Liderul PNL, Ludovic Orban a declarat vineri seară, la finalul negocierilor cu USR PLUS pentru formarea unei coaliţii, că  Florin Cîţu este candidatul pentru funcţia de prim-ministru, preşedinţia Camerei revine PNL, iar cea a  Senatului, USR  PLUS.

Guvernul va avea doi vicepremieri, şi 18 ministere, dintre ele 9 vor fi conduse de PNL, 6, de reprezentanţi USR-PLUS şi 3 vor fi conduse de reprezentanţi ai UDMR.Printre ministerele USR PLUS se află şi cel al Justiţiei, iar UDMR are ministerele Dezvoltării, Mediului, Tineretului şi Sportului. Alături de el se află Florin Cîţu, propus premier, precum şi liderii USR PLUS Dan Barna şi Dacian Cioloş, şi liderul UDMR Kelemen Hunor.
"Astăzi, cele trei formaţiuni politice care au exprimat această voinţă au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi, de asemenea, poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. În ceea ce priveşte funcţiile cele mai importante în stat, Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL. În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei Deputaţilor unui candidat din partea PNL", a afirmat Orban, după negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR care au avut loc la Vila Lac.
"Ziua de azi e un pas important spre o coaliție stabilă. De la 9 dimineață au fost discuții. Am găsit cele mai bune soluții credem noi. Portofoliile asumate de USR-PLUS sunt: Justiție, Transporturi, Sănătate, Cercetării, Economiei, cu partea de IMM-uri", a declarat Dan Barna.
"Contrar a ceea ce credeau mulți, că va fi o negociere dură, cu certuri, iată că după o zi intensă de discuții și bunăcredință din toate cele trei părți am reușit să oferim o structură de Guvern cu un premier convenit. Vor fi 18 ministere. Justiția că avem mai multe proiecte în programul nostru de guvernare, dincolo de a repara ce a stricat PSD și de a reda încrederea. Apoi Fondurile Europene inclusiv Planul de redresare și reziliență, în măsura în care vom fi pregătiți să investim aceste fonduri, Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului. Am vizat antreprenoriatul că relansarea economiei va depinde de el. Va trebui să găsim soluții și avem soluții pentru HORECA. Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea le-am pus într-un ministe, că asta înseamnă modernizarea administrațiie și conectarea cercetării românești la cercetarea europeană. Continuăm discuțiile pentru a finaliza programul de guvernare dar ce e mai greu a trecut", a declarat Dacian Cioloș. 
"PNL va avea conducerea ministrelor Apărării , Externe, Finanțe, MAi, Educație, Ministerul Energiei, Agriculturii, Culturii, Muncii. În discuții, deasupra împărțirii portofoliilor, important e spiritul de echipă. solidaritatea și coeziunea pentru programul de guvernare. Suntem convinși că în zilele următoare vom finaliza munca pentru a oferi României dezvoltarea", a mai declarat Orban.