Iohannis: Este nevoie de investiții cu bani europeni în spitale, școli și locuri de muncă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că e nevoie de investiţii semnificative în spitalele din România

Iohannis: Este nevoie de investiții cu bani europeni în spitale, școli și locuri de muncă


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, după întâlnirile cu premierul şi cu mai mulţi miniştri pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), că e nevoie de investiţii semnificative în spitalele din România, atât în spitale noi, cât şi în cele existente. De asemenea, a mai afirmat că sunt necesare mecanisme pentru crearea de locuri de muncă, dar că este nevoie de investiţii în şcoli.

Șeful statului a mai declarat că România e în topul european la capitolul vaccinare anticoronavirus Acesta și-a exprimat speranța ca, în vară, să ieșim din pandemie. Pentru asta, însă, trebuie să ne vaccinăm și să continuăm să respectăm regulile de prevenție.
"Am avuto serie de discuții cu premierul cu miniștrii pentru a găsi soluții pentru România, pentru români. Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine proiectele pentru planul de reziliență, unde avem la dispoziție peste 30 de miliarde de euro. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim. Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere. Sănătatea - este după părerea mea nevoie de investiții semnificative în spitale, în sistemul de sănătate. Este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le face mai sigure pentru pacienți. 
Fiindcă vorbim despre zona de sănătate, dați-mi voie să fac o remarcă și despre campania de vaccinare care merge foarte bine. Suntem în continuare în topul european la toți parametrii. Ritmul crește de la o săptămână, la alta și cu toții avem speranța ca până în vară să ieșim din pandemie.
Un alt subiect a fost reprezentat de situația locurilor de muncă. E vital să le dezvoltăm.
Trebuie să investim în școli. Sistemul românesc are nevoie de foarte mulți bani. Dacă ne gândim doar la siguranța elevilor, este nevoie și aici de foarte multe investiții. 
În fine, o temă pe care am mai menționat-o și o s-o mai repet, avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru un mediu sănătos, chestiuni care se pot face fără complicații imense. De exemplu, programe de împădurire care pot fi puse în operă practic începând deja din anul acesta. 
Până în aprilie vom avea un plan coerent, care va fi depus la Comisia Europeană și imediat după aprobare vom începe implementarea", a declarat Klaus Iohannis.