Iohannis: Imediat după Crăciun începem campania de vaccinare. Actualele restricții rămân obligatorii

Președintele Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Centrul național de stocare a vaccinurilor COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Iohannis: Imediat după Crăciun începem campania de vaccinare. Actualele restricții rămân obligatorii


Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Centrul național de stocare a vaccinurilor COVID-19 din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

"Aici, la Cantacuzino, s-a creat un centru special. Toate dozele de vaccin vor veni inițial aici și de aici vor fi distribuite în țară. Este impresionant ce s-a realizat de la ultima vizită pe care știți că am făcut-o împreună aici. S-a realizat o sală cu totul nouă pentru tipul de vaccin care necesită păstrare la temperatură joasă. S-a realizat un flux pentru vaccin, pentru personal, totul ca la carte. Acest container este o mostră, dar care poate fi replicată rapid de Centrul de vaccinare în container, care poate fi folosit în zonele unde nu există altă posibilitate. Mașinile care duc cutiile cu vaccin le vedeți și am discutat cu toți cei implicați procedurile, felul cum se transportă. Pot să vă spun că totul este organizat. Totul este organizat nu teoretic, practic. Lucrurile vor funcționa și imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare", a declarat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat că vaccinarea, care va fi voluntară, „este singura cale de a scăpa de pandemie”.
"Imediat după Crăciun vom intra direct în campania de vaccinare. Despre campania de vaccinare. Dozele de vaccin nu vin toate odată. Vin în tranşe. Prima dată vine o tranşă mai mică, simbolică de 10.000 de doze care va fi administrată imediat încă în acest an.
Din ianuarie vin doze mai mari. Noi credem că el puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult pe măsură ce se poate vaccina mai mult.
În prima etapă va fi vaccinat personalul medical. În a doua etapă va fi vaccinat personalul esenţial. Noi credem că în martie – aprilie este faza când va fi vaccinată populația generală. Vaccinarea este voluntară. Nu e nimeni obligat, dar noi recomandăm tuturor să se vaccineze pentru că această vaccinare este singura cale de scăpa de pandemie.
Până în vară e posibil sa scăpăm de pandemie.
Am observat că foarte multă lume este interesată să ştie ceva fi de Crăciun şi Anul Nou. Pot să vă spun ce va fi: restricţiile, toate restricţiile care sunt acum în vigoare, rămân în vigoare şi de Crăciun şi de Anul Nou. Aceste restricţii nu sunt facultative. Aceste restricţii sunt obligatorii. Este interesul fiecărui român să respecte aceste restricţii dintr-un motiv simplu: ca să nu ajungă el sau copilul lui sau părintele lui în spital.
Aceste măsuri sunt gândite pentru a ne proteja de boală. Ele trebuie respectate. Există dispozitive suplimentare, organizate de MAI. Pentru cei care nu înţeleg vorba bună, vor avea surpriza neplăcută să fie amendaţi.
Restricţiile nu sunt doar aşa ca să fie şi respectarea lor este obligatorie. Cred că majoritatea românilor înţeleg rostul acestor restricţii, înţeleg rostul măştii, distanţării. Toate acestea sunt pentru a ne proteja de boală. Este foarte clar un lucru pe care-l observăm pe zi ce trece: aceste măsuri sunt corecte.
Cu toţii vedeţi datele care se comunică oficial. Nu am scăpat de pandemie. Avem în fiecare zi mii de persoane care s-au infectat, însă numărul de la o zi la alta nu mai este în creştere, cum din păcate a fost exemplul în noiembrie. Lucrurile s-au stabilizat şi se poate observa chiar o mică scădere, însă să nu o înţelegem greşit. Nu este momentul pentru relaxare. Chiar dacă începe campania de vaccinare, până când nu va fi toată lumea vaccinată nu putem să ne relaxăm.
În timpul sărbătorilor, de Crăciun, de Anul Nou, dacă vreţi să vă fie bine, staţi acasă cu familia", a declarat Iohannis.