Iohannis: Umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie

Frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întârirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iohannis: Umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie
Foto: presidency.ro


Frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întârirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni, când și-a anunțat candidatura la funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

„Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare, care de 75 de ani promovează democrația și libertatea, îi apără eficient pe membrii săi și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri alături de care promovează ordinea internațională bazată pe reguli. Valorile cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice. Umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garanții de securitate din istorie”, a declarat Președintele României.

„Rusia se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică. În aceste condiții, frontierele NATO capătă o importanță capitală, iar întărirea Flancului Estic, care include și România, va rămâne o prioritate pe termen lung. În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune. Ca prioritate majoră, de la începutul primului meu mandat ca Președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare”, a mai spus șeful statului.