ÎPS Teodosie: Reînființarea Mitropoliei este o reparație morală

ÎPS Teodosie a afirmat că reînființarea Mitropoliei Tomisului este o reparație morală întrucât la Tomis a existat mitropolie încă din secolul V.

ÎPS Teodosie: Reînființarea Mitropoliei este o reparație morală


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat, vineri, 26 februarie, că reînființarea Mitropoliei Tomisului este o reparație morală întrucât la Tomis a existat mitropolie încă din secolul V și a dispărut odată cu intrarea teritoriului sub stăpânire otomană.

El a declarat, că şi-a dorit reînfiinţarea Mitropoliei la scurt timp după ce a devenit Arhiepiscop al Tomisului, adică din 2002, dar acest lucru nu s-a materializat atunci. El a menţionat că argumentele aduse acum sunt mai multe izvoare istorice recuperate care arată că au existat mitropoliţi în fiecare secol, iar în Constanța a fost mitropolie din secolul V.
“Mitropolie a fost și trebuie să fie! Am avut această inițiativă din anul 2002. Am făcut demersuri. Argumentele sunt mulţimea de izvoare recuperate. Chiar anul trecut pe baza căreia noi am înfiinţat Academia Tomitană, sunt din 85 de arhive şi biblioteci, foarte multe de la Vatican, se păstrează vestigiile înaintaşilor noştri de aici date că au existat mitropoliţi în fiecare secol, în care istoria nu consemnează că izvoarele s-au pierdut, Dobrogea a intrat în stăpânire străină şi a revenit în 1878, dar izvoarele s-au păstrat în diverse locuri. La Dervent, acolo unde a vrut dânsul să fie înmormântat, au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru. Acest demers a fost făcut și de profesorul Răducu a fost în 1990 primul rector al Universității Ovidius. S-a dezbătut până în 2005 și s-au spus că nu sunt destul agumente, acum fiind argumentele, mulțimea de izvoare recuperate chiar anul trecut pe baza cărora noi am înființat Academia Tomitană”, a transmis ÎPS Teodosie.
Acesta a precizat că reînființarea Mitropoliei este văzută ca fiind o reparație morală întrucât la Tomis a existat una încă din secolul V, dar care a dispărut odată cu intrarea teritoriului sub stăpânire otomană.
"S-a pierdut acest statut pentru că teriotoriul a fost ocupat, nu a mai fost stăpânire creștină, ci stăpânire islamică. Revenind stăpânirea creștină, acum avem libertate deplină să facem acest lucru. Comuniștii au desființat episcopii. Singura Episcopie ce a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, în 1975, de statul român, datorită istoriei acestui ținut, a fost Arhiepiscopia Tomisului și a Dunării de Jos. Pentru istorie chiar și comuniștii au reactivat și au dat titlu de Arhiepiscopie. Aici a fost Mitropolie din secolul V, înainte de a fi Arhiepiscopie Autocefală, mitropolia avea 14 episcopii", a declarat acesta.
ÎPS Teodosie a precizat că, în cursul săptămânii trecute, a înregistrat o adresă la Patriarhia Română, la Cancelaria Sfântului Sinod.
”Se fac pași în care argumentele să fie puse în lumină.  (…) Noi nu facem mitropolia ca o fantomă, dintr-o dată, ci să urmeze toate demersurile canonice care trebuie să pună în evidenţă acest scaun mitropolitan care este înscris şi în canoanele organizatorice ale sinoadelor ecumenice”, a precizat ÎPS Teodosie.
Înaltul prelat a precizat faptul că demersurile ar putea dura două-trei luni de zile, așa că nu este exclus ca până la Paște să avem Mitropolie la Constanța.