IPS Teodosie: Veniți de primiți Lumină! Program Odovania Învierii

Arhiepiscopia Tomisului a decis să ofere, în noaptea de 26 spre 27 mai, credincioșilor Lumină, ca în noaptea Învierii

IPS Teodosie: Veniți de primiți Lumină! Program Odovania Învierii


Arhiepiscopia Tomisului a decis să ofere, în noaptea de 26 spre 27 mai, credincioșilor Lumină, ca în noaptea Învierii.

Arhiepiscopul Tomisului va face Odovania Învierii, adică încheierea praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede același început ca în noaptea Învierii. Deși slujba de Odovanie se ține ziua, pentru că de Înviere credincioșii nu au avut acces în biserici, ÎPS Teodosie a considerat că este bine să le ofere o mângâiere celor din eparhia sa și să facă slujba noaptea.
Mâine seară (26 spre 27 mai), la miezul nopții, în bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:
-ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;
- ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;
- După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.
- Nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.
"Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare. Veniți de primiți Lumină!", este mesajul pentru credincioși din partea Arhiepiscopiei Tomisului.