Liderii statelor participante la I3M, printre care şi România, susţin ambiţia Ucrainei de a adera la UE

Liderii statelor participante la I3M au adoptat, luni, Declaraţia comună a celui de-al şaptelea Summit al Iniţiativei Celor Trei Mări, în care se arată sprijinul pentru accederea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Liderii statelor participante la I3M, printre care şi România, susţin ambiţia Ucrainei de a adera la UE


Liderii Austriei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României, Slovaciei şi Sloveniei au adoptat, luni, la Riga, Declaraţia comună a celui de-al şaptelea Summit al Iniţiativei Celor Trei Mări (I3M), în care se arată sprijinul pentru accederea Ucrainei la Uniunea Europeană.

De asemenea, prin această declaraţie Ucraina a primit statut de ţară parteneră participantă la I3M.
"Urăm bun venit Ucrainei ca invitat special la Summitul I3M din acest an şi ca partener al I3M, care începând de astăzi începe procesul de participare la Iniţiativă. Considerăm că I3M poate fi o platformă pentru sprijinirea redresării Ucrainei. Ne menţinem disponibilitatea de a implica Ucraina în punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură regională ale I3M. Susţinem ambiţia Ucrainei de a adera la UE", se arată în declaraţie.

În document sunt salutate şi cererile de aderare la UE ale Republicii Moldova şi Georgiei.
"Ne angajăm să consolidăm I3M ca platformă de cooperare menită să consolideze coeziunea şi convergenţa în cadrul UE, dezvoltând în acelaşi timp dimensiunea sa strategică transatlantică şi subliniem că angajamentul activ al Germaniei contribuie la atingerea acestor obiective. Suntem încrezători că prezenţa economică a Statelor Unite în regiunea I3M va contribui la consolidarea legăturii transatlantice şi va fi un catalizator suplimentar pentru un parteneriat transatlantic îmbogăţit", se mai arată în declaraţie.

Participanţii încurajează guvernele ţărilor din regiunea Iniţiativei să coordoneze punerea în aplicare a planurilor lor naţionale de redresare care vizează o mai bună securitate a aprovizionării cu energie şi diversificarea acesteia, conectivitatea şi durabilitatea infrastructurii.

În document se afirmă şi deschiderea pentru cooperarea cu noi parteneri globali şi regionali. De asemenea, este subliniat importanţa investiţiilor în securitatea cibernetică.
"Încurajăm guvernele, băncile pentru dezvoltare, instituţiile financiare internaţionale şi investitorii privaţi interesaţi, care împărtăşesc obiectivele generale ale Iniţiativei, să investească în Fondul de investiţii al I3M", se precizează în documentul adoptat de cei 12 lideri.

Declaraţia comună salută anunţul SUA de a participa la Fondul de investiţii al I3M cu 300 de milioane de euro, precum şi angajamentul României de a găzdui în 2023 Summitul Iniţiativei celor Trei Mări şi Forumul de Afaceri.

Summitul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) şi Forumul de Afaceri sunt organizate de Letonia, la Riga. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi secretarul de stat american, Antony Blinken, s-au numărat printre liderii care au transmis mesaje în cadrul summitului.