Mark Rutte: Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen

Premierul olandez Mark Rutte, aflat în vizită în România, a afirmat că țara sa nu e în principiu împotriva aderării României la acest Spațiu.

Mark Rutte: Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen


„Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, după o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă la poligonul militar de la Cincu.

„Olanda nu e, în principiu, împotrivă. Noi susținem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună. În acelaşi timp, zicem că de aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, unul de colaborare şi verificare, iar paşii următori vor veni.
Trebuie să vedem ce urmează şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu e, în principiu, împotriva aderării României la Spațiul Schengen”, a insistat Mark Rutte.
Oficialul olandez a făcut această afirmație întrebat fiind dacă opoziţia Olandei despre care se tot vorbește ţine de corupţia de la Portul Constanța, de problemele de la frontiere sau de infrastructură.
„Olanda nu se opune aderării României, dar trebuie să o facem de o manieră corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept mai bun. Despre corupție, crima organizată, despre asta e MCV. Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă și așteptăm rezultatele, așa că nu pot să vă dau un termen, dar nu va fi mai mult decât e necesar”, a mai spus Rutte.