Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu putem eșua în acest demers. Eu sunt optimist

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este optimist cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, însă nu doreşte să facă o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei.

Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu putem eșua în acest demers. Eu sunt optimist
Foto: presidency.ro


Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că printre temele abordate în discuţia cu premierul Olandei Mark Rutte s-a numărat şi aderarea României la Spaţiul Schengen, o aşteptare legitimă a românilor deoarece ţara noastră îndeplineşte toate condiţiile tehnice. „Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen”, a spus şeful statului.

„Am discutat azi in extenso tema Schengen şi discuţia a fost una pozitivă. Noi toţi trei căutăm calea cea mai bună pentru a finaliza aderarea la Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne putem imagina că putem să eşuăm în acest demers. S-au scurs acei 11 ani de la ultima evaluare, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că am aderat nu doar la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele şi în alte domenii. Întregul Spaţiu Schengen e supus unei modernizări şi noi suntem parte din ea. Dar e nevoie de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen şi vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă lămurite. Eu sunt optimist”, a explicat Iohannis.
Șeful statului a mai precizat că a discutat cu Rutte și alte subiecte, inclusiv sprijinul acordat de România Ucrainei și refugiaților ucraineni.
„În plan bilateral, vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi sectorial. Olanda e un investitor de top în România, peste 9 miliarde euro, şi un partener de top al României, cu aproape 6,5 miliarde euro anul trecut. Trebuie să identificăm împreună soluţii care să atenueze efectele negative ale creşterii preţurilor la energie. Am agreat continuarea cooperării, inclusiv din perspectiva asigurării securităţii energetice”, a mai spus președintele României.

La rândul său, premierul Nicolar Ciucă a explicat, de față cu premierul Olandei, de ce ar trebui ca România să facă parte din spațiul Schengen.
„Discuţiile de astăzi au reconfirmat că guvernele noastre au vederi comune în ceea ce priveşte aspecte esenţiale pentru securitatea în vecinătatea Uniunii Europene şi a NATO. În acest context, doresc să exprim recunoştinţa Guvernului pentru prezenţa în Grupul Aliat din România a militarilor din Ţările de Jos, alături de colegii francezi, belgieni şi români. Această contribuţie la postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord Atlantice în România reprezintă o dovadă clară pentru Rusia că Alianţa noastră este solidă, unită şi capabilă să îşi apere teritoriul şi valorile.
Domnule prim-ministru Rutte, nivelul excelent de cooperare în domeniul apărării ne conferă perspective bune şi pentru proiecte comune în industria de profil. În discuţiile noastre am evidenţiat şi potenţialul din alte sectoare, precum energie, industrie alimentară sau transport naval. (…) Am apreciat în discuţiile cu domnul premier Rutte nivelul susţinut al cooperării noastre economice bilaterale. Domnul preşedinte a subliniat deja că Olanda ocupă primul loc în rândul investitorilor şi doresc pe această cale să îi mulţumesc personal domnului prim-ministru, Guvernului Olandei şi investitorilor pentru încrederea pe care o au în mediul de afaceri din România şi, desigur, pentru modul în care au înţeles să folosească resursele şi oportunităţile pe care ţara noastră le oferă.
Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice. Este o realitate că războiul Rusiei în Ucraina a deviat fluxuri semnificative de mărfuri către România. Eforturile noastre sunt concentrate pe frontiera externă pentru a asigura echilibrul optim între securitate şi eficienţa tranzitului de mărfuri, mai ales cereale. Pentru piaţa unică europeană, însă, avem nevoie de continuitatea Spaţiului Schengen în România”, a transmis Nicolae Ciucă.