Olaf Scholz: Republica Moldova face parte din familia noastră europeană

Republica Moldova face parte din familia europeană, a declarat cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, după întrevederea trilaterală cu preşedinţii Maia Sandu şi Klaus Iohannis.

Olaf Scholz: Republica Moldova face parte din familia noastră europeană
Foto: presidency.ro


Republica Moldova face parte din familia europeană, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, după întrevederea trilaterală cu preşedinţii Maia Sandu şi Klaus Iohannis.

El a salutat modul în care Chişinăul a abordat reformele necesare în vederea aderării la UE.
"În centrul discuţiilor noastre s-a aflat situaţia dificilă în care este în prezent Republica Moldova. Moldova face parte din familia noastră europeană. În vară i-am acordat statutul de ţară candidată. Salut în mod deosebit cât de determinată a abordat Moldova reformele necesare, indispensabile pentru o aderare la Uniunea Europeană. Moldova poate fi sigură de sprijinul nostru pentru acest drum. Am asigurat-o încă o dată pe doamna preşedinte Sandu de acest lucru. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv internaţional", a afirmat Olaf Scholz.
Oficialul german a subliniat că Rusia trebuie să oprească războiul şi să retragă trupele din Ucraina pentru "a se putea ajunge la o pace echitabilă". Totodată, în contextul informaţiilor privind încercări ale Rusiei "de destabilizare" a Republicii Moldova, a reamintit că suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile.
"Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova. Suveranitatea şi integritatea teritorială a fiecărui stat sunt inviolabile. Această prevedere a Actului Final de la Helsinki şi a altor acorduri de drept internaţional a fost semnată şi de Rusia şi are în continuare valabilitate. De aceea sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putinţă, pentru a se apăra de aceste încercări de destabilizare ale Rusiei", a spus el.

Olaf Scholz a mulţumit Republicii Moldova pentru "felul solidar" în care se comportă cu Ucraina, din punct de vedere politic şi în ce priveşte preluarea de refugiaţi. De asemenea, a remarcat susţinerea acordată Republicii Moldova de către România.
"Solidaritatea între parteneri de care avem parte de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei este impresionantă. Iar ţie, dragă Klaus Iohannis, îţi mulţumesc pentru faptul că România, cu cetăţenii săi, susţin cu tărie Moldova în aceste vremuri dificile. Printre altele, la asigurarea aprovizionării cu energie a Republicii Moldova. Şi Germania aduce o contribuţie. În noiembrie 2022 am sprijinit, de exemplu, gospodării din Republica Moldova la plata facturilor la energie. Coeziune şi solidaritate - acestea sunt la ordinea zilei, într-o vreme în care politica imperialistă ne ameninţă realizările democratice şi securitatea comună din Europa. Putem fi mândri în Europa de această solidaritate, pe bună dreptate. Aceasta ne distinge şi ne deosebeşte de mulţi alţii", a mai spus el.
Cancelarul german a reamintit că anul trecut au fost organizate trei conferinţe în cadrul platformei de sprijin pentru Republica Moldova şi s-a arătat încrezător că a patra conferinţă, din toamnă, va reprezenta "un nou succes".
Totodată, pe 1 iunie va avea loc cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene, organizat de Republica Moldova.
"Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri. Ne întâlnim în mod informal, în cadrul unei discuţii şi acest lucru este foarte important pentru înţelegerea în cadrul Europei. Este important pentru schimburile dintre statele Europei care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Această întâlnire va demonstra încă o dată unitatea Europei în aceste vremuri", a evidenţiat el.