Proprietarii spațiilor comerciale neînchiriate, supraimpozitați. Răsăuțeanu: Nu puteți regla deficitul mărind taxele și impozitele

Consiliul Local Constanţa a fost convocat în ultima şedinţă din acest an, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa. Pe ordinea de zi, au fost propuse 26 de proiecte și 3 pe lista suplimentară.

Proprietarii spațiilor comerciale neînchiriate, supraimpozitați. Răsăuțeanu: Nu puteți regla deficitul mărind taxele și impozitele


Consiliul Local Constanţa a fost convocat în şedinţă ordinară, luni, 28 decembrie 2020, ora 13.00, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Judeţean Constanţa.

Pe ordinea de zi, au fost propuse iniţial 26 de proiecte. Ulterior, pe lista suplimentară, au mai fost adăugate trei proiecte de hotărâre. Unul dintre cele mai importante proiecte vizează stabilirea impozitelor şi taxelor locale la nivelul municipiului Constanţa în anul 2021. De asemenea, unul dintre proiecte are în vedere demararea unei campanii de sterilizare a câinilor fără stăpân din oraş.
Consilierii locali au decis, majorarea taxelor și impozitelor în anul fiscal 2021. Este vorba de o indexare cu rata inflației de 3,8% față de nivelul aprobat începând cu anul 2020. Pe de altă parte, mai afectați vor fi constănțenii care dețin mai multe autoturisme. Aceștia vor plăti o majorare de 10% pentru prima mașină, 20% pentru cea de-a doua și 50% pentru cea de-a treia și următoarele. O majorare importantă vine pentru clădirile nerezidenţiale. Este vorba de o majorare cu 50% a spațiilor care nu sunt închiriate în primele 11 luni din an. De asemenea, va fi impusă o taxă de ocupare a domeniului public pentru trotinetele electrice, în valoare de 1 leu pe bucată.
"Codul Fiscal ne obligă să aprobăm structura taxelor pentru 2021 cu cel puțin trei zile înainte de finalizarea exercițiului actual. Taxele locale reprezintă aproximativ 50% din bugetul de venituri al Constanței. Codul Administrativ ne obligă să indexăm toate taxele cu indicele de inflație pe 2019, de 3,8%, deci toate taxele s-au indexat cu 3,8%. În plus, am introdus o taxă de ocupare a domeniului public de către trotinete electrice cu 1 leu/mp/zi. Mai mult, ni s-a cerut să aprobăm comercializarea de activități, altele decât cele nealimentare. Pe bulevardul Tomis, de la Miga până la Lupoaică, sunt peste 10 spații comerciale care sunt închise. Au ziare în geam. Lucrul ăsta de întâmplă pentru că proprietarii nu vor să coboare prețurile de închiriere. Vor să se îmbogățească. Noi vrem să îi obligăm să coboare prețurile la nivelul pieței. De aceea, am luat decizia de a supraimpozita aceste spații comerciale în condițiile în care nu sunt deschise mai mult de 11 luni pe an. Paradoxal, deși este o măsură nepopulară, ea vine în sprijinul operatorilor econimici, pentru că dacă acolo vom avea activitate asta înseamnă salarii și impozite", a spus Chițac.

El a adăugat că nivelul estimat al veniturilor suplimentare pe care le vor aduce aceste noi taxe la bugetul local este cuantificat la 1,5 milioane de lei, în contextul în care bugetul total de venituri proprii prin taxe și impozite este de 242 de milioane de lei.

Consilierul local PSD, Costin Răsăuţeanu a solicitat ca proprietarii de spații comerciale goale de pe B-dul Tomis să nu fie impozitați, mai ales că ne aflăm într-o perioadă dificilă, și a avut un amendament, pentru ca taxele și impozitele să fie menționate la nivelul anului 2020, considerând că nu este nevoie de mesaje de coerciție financiară. 
„Revin cu propunerea de a menține nivelul taxelor și impozitelor la nivelul celor din anul 2020. Domnule primar, nu este cazul să dăm un mesaj care constrânge agentul economic. Mai degrabă o abordare echilibrată ar fi mai eficientă. Nu cred că puteți regla deficitul mărind taxele și impozitele. Reiterez și vă propunem să renunțăm la majorarea taxelor și impozitelor care vor împovăra constănțenii. Aceste resticții au afectat grav activitatea economică a orașului. Vrem să păstrăm facilitățile fiscale din anul 2019, pe care noi le-am votat atunci. Nu e momentul potrivit să dăm mesaje coerciptive”, a spus Costin Răsăuțeanu.
"Din respect, nu v-am întrerupt. Acele spații sunt deținute de persoane fizice, nu de operatori economici. Asta vrem, să coboare costul chiriilor și să poată operatorii economici să își desfășoare activitatea", a precizat edilul Constanței, Vergil Chițac.
"Eu, personal nu sunt de acord cu acest proiect. Amendamentul nostru este ca taxele să rămână la fel ca în 2020", a mai spus Răsăuțeanu.
Amendamentul nu a trecut. În urma votului exprimat de consilieri, proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 18 voturi pentru și opt împotrivă.

Aleșii locali au aprobat prin vot extinderea gamei de activităţi ce pot fi efectuate de către societatea autorităţilor locale, S.C. Confort Urban SRL. Astfel, societatea se va putea ocupa, printre altele, şi de capturarea câinilor fără stăpân de pe teritoriul municipiului Constanţa.
“Este necesară demararea unei ample campanii de sterilizare a câinilor de rasă comună din municipiul Constanţa. Aceasta va fi sprijinită de Asociaţia Animals Society. Campania va fi demarată în mai multe etape, pe parcursul anului viitor”, a explicat viceprimarul Ionuţ Rusu.
„Diversificarea activității acestei societăți cu alte activități secundare prevăzute în CAEN. Astfel, dăm posibilitatea să își diversifice activitățile în scopul de a-și lărgi gama serviciilor oferite de această societate. Astfel, ne mărim și autonomia. Astfel, vom putea face noi unele activități ce sunt externalizate. Este o măsură de a veghea calitatea serviciilor ce sunt în derulare. Deci, dorim să lărgim gama de servicii a Confort Urban. Nu ne dorim să fim șantajați de anumite firme și astfel vom internaliza mai multe servicii, precum și capturarea câinilor” a declarat Vergil Chițac.
Consilierii locali au votat în unanimitate supraimpozitarea a cinci clădiri din municipiul Constanţa care sunt lăsate de către proprietari să se degradeze. Impozitele se situează între 300 şi 400%. Demersul a fost făcut după ce Curtea de Conturi a efectuat un control la Primăria Constanţa şi a impus punerea în aplicare a legislaţiei în vigoare.
La propunerea primarului Vergil Chițac, în calitate de inițiator, aleșii locali au aprobat, majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru imobilul situat în municipiul Constanța, str. Dianei nr. 1, actuala Gheorghe Dumitrașcu, proprietatea SC Vega Turism SA, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.
În ceea ce  privește supraimpozitarea proprietarului Casei cu Lei din zona Peninsulară, primarul Vergil Chițac afrimă că "a fost somat proprietarul S.C. Vega Turism S.A. încă din 2019, în luna martie ar fi trebui să se ia măsura supraimpozitării, lucru care nu s-a întâmplat până acum. Intenția mea este ca în următoarea perioadă să inventariem toate clădirile de patrimoniu din Peninsulă până pe Ferdinand din această perspectivă. Nu facem altceva decât să aplicăm o HCLM din 2016, nimic altceva".
Vergil Chițac a vorbit și despre posibilitatea ca primăria Constanța să ajute cu bani proprietarii clădirilor istorice sau de patrimoniu în vederea reabilitării fațadelor și ulterior administrația locală să recupereze fondurile timp de 10 ani.
„Există o lege care obligă proprietarilor clădirilor degradate să ia măsuri din proprie inițiativă pentru a realiza lucrări la aceste imobile degradate. Legea crează un mecanism financiar prin care primăriile pot finanța astfel de lucrări penru a îmbunătăți fațadele clădirilor de pe bulevardele mari. După ce clădirea e reabilitată, proprietarul va da banii înapoi la autoritatea locală în 10 ani de zile. Începând cu 1 ian 2016, CL poate purcede la supaimpozitarea clădirilor cu până la 500%. Aici este vorba despre Casa cu Lei care are un grad de degradare de 58,69%. Proprietarul a fost somat în 13 septembrie 2019 însă nu s-a conformat. Astfel, noi vrem să facem un plan de bătaie să identificăm toate clădirile ce sunt în astfel de stadii de degradare, să somăm proprietarii și să trecem la treabă” a spus Chițac.
Răsăuțeanu: "Tot rămâneți în trecut. Fosta administrație a inițiat acest demers corect. Deci, legat de fosta administrație, eu mă bucur că acest proiect care vorbește despre proprietatea S.C. Vega și nu cred că este meritul actualei administrații! Îmi imaginez cum v-ați întâlnit la cafeneaua de la Vega și ați discutat despre acest proiect”, a conchis Costin Răsăuțeanu
S-a aprobat și majorarea cu 400% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru imobilul situat în municipiul Constanța, stațiunea ”Mamaia” - discotecă  piscină și castel, proprietatea SC Light System SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită, majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2020, pentru imobilul situat în Constanța, str. Nicolae Titulescu nr.7, proprietatea SC Consal Trade SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită, respectiv majorarea cu 300% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru imobilul situat în municipiul Constanța, str. Nicolae Titulescu nr. 9, proprietatea SC DGN-ROMAG SRL, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită.


Consilierii locali au aprobat proiectul de hotărâre privind transmiterea în folosinţă gratuită către Serviciul public de asistenţă socială Constanţa a două imobile situate în municipiul Constanţa. Potrivit viceprimarului Ionuţ Rusu, este vorba despre clădirea cantinei sociale, care va fi transformată în creşă, deoarece în cartierul Palazu Mare nu există o astfel de unitate. De asemenea, în apropierea imobilului, există un teren de peste 2.000 de metri pătraţi, care vor fi folosiţi pentru antreprenoriat social şi unde vor fi plantate legume ce vor fi folosite, ulterior, în meniul creşelor din Constanţa.
În urma votului exprimat de consilieri, reprezentanţii Consiliului Local al municipiului Constanţa în consiliul de administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa sunt Adriana Câmpeanu, Ioana Socatea şi Liviu Merdinian, membru supleant.Consilierii locali au aprobat numirea a doi membri provizorii în Consiliul de administraţie al RAEDPP Constanţa. Este vorba despre Ioana Behteliu, propunerea Alianţei USR-PLUS, şi Stere Hira, propunerea PNL.
Consilierii locali au aprobat prin vot proiectul de hotărâre pentru Desfăşurarea campaniei de sterilizare a câinilor de rasă comună de pe raza municipiului Constanţa. 
“Este necesară demararea unei ample campanii de sterilizare a câinilor de rasă comună din municipiul Constanţa. Aceasta va fi sprijinită de Asociaţia Animals Society. Campania va fi demarată în mai multe etape, pe parcursul anului viitor”, a explicat viceprimarul Ionuţ Rusu.
În urma votului exprimat de consilieri, reprezentanţii Consiliului Local al municipiului Constanţa în consiliul de administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa sunt Adriana Câmpeanu, Ioana Socatea şi Liviu Merdinian, membru supleant.
Consilierii locali au aprobat numirea a doi membri provizorii în Consiliul de administraţie al RAEDPP Constanţa. Este vorba despre Ioana Behteliu, propunerea Alianţei USR-PLUS, şi Stere Hira, propunerea PNL.