Raed Arafat: Vom afla cauzele creșterii presiunii

Raed Arafat a susținut că a fost o problemă de creștere bruscă a presiunii de oxigen în TIR, care a făcut ca aparatele să intre în sistem de autoprotecție și să se oprească.

Raed Arafat: Vom afla cauzele creșterii presiunii


Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a susținut că a fost o problemă de creștere bruscă a presiunii de oxigen în TIR, care a făcut ca aparatele să intre în sistem de autoprotecție și să se oprească. Nu se știe deocamdată ce anume a determinat creșterea bruscă a presiunii. Asta urmează să se stabilească în anchetă. Arafat a mai spus că un angajat al firmei care întreține ventilatoarele era atunci la fața locului, dar nu a vrut să intre în TIR-ul ATI deoarece acolo erau pacienți cu coronavirus.

„Mai e de menționat: era un reprezentant al firmei care întreține ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situație - din informațiile pe care le avem - dar nu a dorit să intre în TIR și să ajute acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienți COVID. Chiar dacă i se ofereau materiale de protecție, tot a preferat să rămână afară și să dea indicații colegilor din interiorul TIR-ului. Aici s-a întâmplat ce nimeni nu-și dorea să se întâmple, anume unii pacienți și dacă au fost luați pe baloanele de ventilație, adică ventilație manuală, au intrat în stop, nu s-a reușit să fie resuscitați. Erau în stare foarte critică, iar 5 pacienți au fost transferați la alte spitale.
Acum e o anchetă derulată de Poliția Capitalei care va stabili după audieri, după discuții după tot, ce s-a întâmplat acolo.
Cert e că compania care a verificat ventilatoarele apoi... Ele având un loc electronic care arată ce se întâmplă, clar că în jurul orei 16.25 - dacă asta e informația corectă pe care am primit-o - a crescut presiunea brusc peste 6 bari. Asta explică clar urgența care apărut.
Personal am venit după ora 17.00. Am ținut legătura cu managera spitalului, colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin, apoi am intrat în legătură cu dl ministru Voiculescu. Am discutat cu el, pe parcurs s-a interventit pentru primirea pacienților în alte părți. Deci o problemă de creștere bruscă a presiunii de oxigen în TIR, care a făcut ca aparatele să intre în sistem de autoprotecție și să se oprească, crescând presiunea peste 6 bari. Sperăm să fie elucidat motivul pentru care a crescut presiunea”, a explicat Raed Arafat.