Răsăuțeanu: Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat

Consilierii locali au fost convocaţi vineri, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota preţul gigacaloriei pentru această iarnă. Consilierul PSD, Costin Răsăuțeanu, spune că șocul financiar pentru populație va fi uriaș.

Răsăuțeanu: Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat


Autorităţile locale fac pregătiri pentru a asigura încălzirea locuinţelor şi instituţiilor din municipiul Constanţa care mai sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Preţul gigacaloriei şi subvenţia pentru consumatori vor fi aprobate în perioada următoare, pentru a se putea coordona cu noua legislaţie privind sprijinul acordat de stat. Consilierii locali au fost convocaţi vineri, 17 septembrie, într-o şedinţă extraordinară, pentru a vota preţul gigacaloriei pentru această iarnă şi sumele necesare pentru acoperirea subvenţiei pentru consumatori. 

În ședința Consiliului Local Municipal era prevăzut un proiect de hotărâre prin care prețul local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL a fost dublat. Prețul gigacaloriei a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Noul tarif este în vigoare începând cu data de 01.09.2021. Tot în ședința de ieri, a fost majorat și prețul gigacaloriei pe care îl suportă populația. Este vorba de o crește de la 250 la 325 de lei. Diferența de la 350 de lei la 1.034 va fi subvenționată de Primăria Constanța.
Consilierul PSD, Costin Răsăuțeanu, precizează că șocul financiar pentru populație va fi uriaș. De aceea, stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.
„Administrația Chițac dă dovadă de cinism și haos programat atunci când vine vorba de interesul constănțenilor. Prețurile la energie trebuie să fie plafonate, nu majorate. Aceasta este prioritatea PSD. Este inadmisibil ca în această perioadă în care prețurile la energie au luat-o razna, să propui majorări de prețuri la Gigacalorie. Constănțenii nu trebuie sa plătească efectele proastei guvernări de dreapta!
E important să gândim împreună soluții de sprijin real în astfel de momente critice. Într-adevăr, Constanța are nevoie de un sistem modernizat de termoficare. Am început acest proces din 2019. Însă, nu trebuie să acceptam ideea că incompetența sau lipsa de soluții trebuie să fie pusă pe umerii constănțenilor. Exclus așa ceva! Din păcate, această majorare nu cred că se va opri aici. Stabilirea prețului local al energiei termice precum și prețul local pentru consumatorul casnic trebuie să se aprobe pe toata perioada sezonului rece, nu doar pe două luni din iarnă.
Asta arată că actuala administrație ne pregătește surpriza ca în lunile ianuarie, februarie, martie 2022 constănțenii să plătească o Gigacalorie mai mare decât cea de 325 de lei propusă astăzi. Vor condamna peste 50.000 de familii la o iarnă cruntă. Grupul PSD va vota împotriva majorării prețului gigacaloriei și se va opune oricărei propuneri de majorare nejustificate temeinic.“, a declarat Costin Răsăuțeanu.