Răsăuțeanu: Trebuie să desființăm taxa de parcare pe perioada sezonului în stațiunea Mamaia

Liderul consilierilor locali ai PSD, Costin Răsăuțeanu a postat pe pagina de socializare o reacție la conferința de presă susținută astăzi de primarul Vergil Chițac.

Răsăuțeanu: Trebuie să desființăm taxa de parcare pe perioada sezonului în stațiunea Mamaia


Liderul consilierilor locali ai PSD, Costin Răsăuțeanu a postat pe pagina de socializare o reacție la conferința de presă susținută astăzi de primarul Vergil Chițac. Acesta precizează că „administrația Chițac propune o măsură mai mult amăgitoare și prea mult întârziată“.

De asemenea, Răsăuțeanu a anunțat că PSD nu va vota proiectul, întrucât este o jumătate de proiect al PSD-iștilor, propus încă de acum două luni.
"Am atras atenția acum 2 luni că turiștii vor fi alungați din stațiunea Mamaia din cauza tarifelor exorbitante, ținând cont de contextul economic actual. Am avut dreptate! Puterea de cumpărare a scăzut semnificativ, iar administrația locală nu a făcut nimic pentru a sprijini sectorul HORECA. În acest sens, grupul consilierilor PSD a depus la începutul lunii mai proiectul de hotărâre privind modificarea regulamentului parcărilor. Nicio reacție din partea primarului. Nicio reacție din partea administrației PNL & USR. Astăzi, la 2 luni de la depunerea proiectului PSD prin care am cerut scăderea de urgență a tarifelor și eliminarea plății parcării pe timp de noapte în stațiunea Mamaia și Constanța s-a trezit la realitate administrația Chițac. Bravo! Cu așa reacții și decizii întârziate, orașul Constanța va fi și el un oraș întârziat. Din păcate, Administrația Chițac propune o măsură mai mult amăgitoare și prea mult întârziată. Astfel de măsuri trebuiau luate din timp. Pentru cât a mai rămas din sezon, orice măsura e tardivă și fără efecte semnificative pentru operatorii economici din turism.
Ne bucurăm că alți primari din sudul litoralului au înțeles și adoptă deja măsurile propuse prin proiectul depus de către PSD. Dacă vrem să mai salvăm ceva și să ajutăm, trebuie să desființăm taxa de parcare pe perioada sezonului în stațiunea Mamaia și să scădem semnificativ tarifele pentru parcare în municipiul Constanța", a spus Răsăuțeanu pe pagina sa de Facebook.

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care explică motivele pentru care a decis ca parcarea să fie gratuită pe timpul nopții.
"Am luat decizia de a propune consilierilor locali o schimbare importantă în ceea ce privește implementarea regulamentului parcărilor din oraș: eliminarea obligativității plății locurilor de parcare din Constanța și Mamaia între orele 22:00 și 08:00. Având în vedere contextul economic în care ne aflăm, am luat această hotărâre din dorința de a mai scădea din presiunea care apasă pe umerii constănțenilor și a turiștilor care aleg să-și petreacă concediul în orașul nostru. 
Este o modificare ușor de implementat, care nu necesită o consultare publică, dat fiind că are rolul de a reduce din obligațiile cetățenilor.
Mai mult, propunerea vine la pachet și cu simplificarea modului în care hotelierii pot închiria cele 7000 de locuri de parcare din stațiunea Mamaia. Aceștia vor putea pune la dispoziție turiștilor un abonament cu care să parcheze oriunde în zona 0, și nu doar într-un loc specific, după cum procedam până acum. În acest fel, ne dorim să creștem numărul locurilor contractate de către hotelieri, în prezent fiind închiriate 1300 de locuri de parcare din cele 7000 disponibile.
Primăria Constanța asigură cadrul de funcționare și desfășurare a sezonului estival la fel ca în alți ani, dar anul acesta este unul dificil și resimțim toate tulburările la care planeta a fost supusă începând cu 2020. Criza energiei și combustibilului a determinat scumpiri în lanț, pe care, din păcate, le-am resimțit cu toții, indiferent că suntem autorități, comercianți, hotelieri sau turiști. Au crescut prețurile pentru carburanți, au crescut costurile cu energia electrică, aprovizionarea a devenit mai scumpă, prețurile alimentelor au crescut și ele. Toate aceste lucruri au lovit în întreaga populație.
Noi, Primăria Municipiului Constanța, avem datoria să facem tot ce ne stă în putință pentru a construi un cadru propice dezvoltării și organizării în cele mai înalte condiții a sezonului estival. Sunt sigur că decizia pe care am luat-o va avea un impact pozitiv și imediat și că orașul Constanța, cu locuitorii, turiștii și agenții economici de aici, vor avea numai de câștigat de pe urma acesteia. Voi convoca o ședință a Consiliului Local pentru a supune această propunere la vot. Vă mulțumesc", a scris Vergil Chițac pe Facebook.