IPJ Constanţa, după acţiunea de la biserică: Scopul nostru nu e de a da sancţiuni, ci de a proteja sănătatea

Purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa, Andreea Iliescu, a declarat joi, că poliţiştii au fost sesizaţi miercuri, de faptul că nu se respectă normele de protecţie sanitară la o biserică din municipiul Constanţa

IPJ Constanţa, după acţiunea de la biserică: Scopul nostru nu e de a da sancţiuni, ci de a proteja sănătatea


Poliţia Judeţeană Constanţa a precizat că, la acţiunea de miercuri de la o biserică din municipiul Constanţa unde avea loc o slujbă oficiată de un sobor de preoţi conduşi de IPS Teodosie, au fost găsite în interiorul lăcaşului de cult 60 de persoane, iar la sosirea oamenilor legii o parte au ieşit.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Constanţa, Andreea Iliescu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că poliţiştii au fost sesizaţi miercuri, de faptul că nu se respectă normele de protecţie sanitară la o biserică din municipiul Constanţa, printr-un apel la Tel Verde, iar acolo s-au deplasat mai multe echipaje. 
„Traversăm o perioadă dificilă. O perioadă în care, cu toții, forțe de ordine și cetățeni, trebuie, mai mult ca niciodată, să formăm o singură echipă, în lupta împotriva acestui nou virus. Toate activitățile desfășurate de Poliția Română, Jandarmeria Română, precum și de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, au rolul de a proteja cetățenii, de a ne proteja pe noi, de a ne proteja părinții, bunicii, copiii și...pe toți cei dragi nouă. Din păcate, așa cum bine știți, cu toate eforturile depuse de autorități și de medici, nu toți au câștigat această luptă cu noul Coronavirus, această luptă pentru viață. Aceste măsuri luate pentru protejarea sănătății oamenilor sunt măsuri dispuse la nivel european și internațional, implicit și în țara noastră. Este, așa cum spuneam, o perioadă dificilă, peste care putem trece, doar împreună. La ora 9.30, polițiștii Secției 2 Constanța au fost sesizați, prin Tel Verde, cu privire la faptul că, la o biserică din cartierul Tomis Plus, se desfășoară o slujbă religioasă, cu participarea persoanelor în interiorul bisericii și cu nerespectarea măsurilor de protecție individuală. La fața locului a fost direcționată o patrulă de Poliție de la Secția 2, iar ulterior, având în vedere numărul mare de participanți la slujba religioasă, au fost solicitate echipaje suplimentare, în sprijin. O patrulă de la Secția 1 (mixtă, formată din polițist și jandarm Gruparea de Jandarmi Mobilă), o patrulă de Poliție de la Secția 2 și un echipaj de intervenție din cadrul I.J.J. Constanța. De asemenea, pentru gestionarea și coordonarea activităților, la fața locului s-au deplasat șeful Secției 2 Poliție și ofițerul de ordine publică din cadrul Secției 2”, a declarat subinspector de poliție Andreea Iliescu. 
Andreea Iliescu a menţionat că scopul acţiunilor poliţiştilor nu este de a da amenzi, ci de a proteja sănătatea oamenilor.
"Având în vedere sesizarea Telverde, de nerespectare a normelor legale referitoare la prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, poliţiştii şi jandarmii i-au invitat pe oamenii aflaţi în interiorul bisericii să părăsească incinta, aceştia s-au conformat, totodată, fiind legitimaţi de către poliţişti şi de către jandarmi. Scopul nostru nu este acela de a da sancţiuni contravenţionale, ci acela de a proteja sănătatea oamenilor. Drept urmare, dintre cele 60 de persoane prezente în interiorul bisericii, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 30 de avertismente scrise şi doar 9 sancţiuni contravenţionale, în cuantumul minim de 500 de lei”, a mai declarat Andreea Iliescu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, Răzvan Ivan, a făcut apel la buna credinţă a oamenilor de a respecta aceste restricţii. „Așa cum a spus și colega mea, nu suntem în tabere diferite: cetățeni versus forțe de ordine. Suntem în aceeași echipă, în lupta cu noul Coronavirus. Scopul activităților noastre nu este acela de a aplica sancțiuni, ci avem un rol preventiv. Lucru întărit și de maniera de abordare a sesizării prin Tel Verde, de ieri. Vreau să subliniez, din nou, faptul că, din totalul de 60 de persoane prezente în biserică, au fost aplicate 30 de avertismente scrise, ..și doar 9 sancțiuni contravenționale, cu amenda minimă, de 500 de lei. Pe această cale, facem un apel către toți cetățenii, să respecte aceste norme de protecție sanitară, facem apel la înțelegere și la rațiune. Aceste măsuri au rolul de a ne ajuta să câștigăm lupta cu noul Coronavirus. Oameni buni! Vă rugăm să vă protejați sănătatea! Sănătatea dumneavoastră și a celor dragi dumneavoastră. Doar împreună putem trece cu bine și peste asta!”.