Regina muzicii lăutărești, GABI LUNCĂ a murit. Gabi Luncă rămâne un reper de netăgăduit al muzicii lăutărești.
Încă un nume mare al muzicii lăutărești a murit, vineri noaptea. Gabi Luncă a decedat, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul din Ilfov, după ce s-a infectat de COVID-19.
A murit Gabi Luncă. Îndrăgita artistă de avea 82 de ani și fusese internată în spital cu COVID-19. Decesul său a fost înregistrat de medici, în această seară la ora 20.30. Decesul artistei Gabi Luncă vine la numai o zi după cel al altui cunoscut cântăreţ de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, care de asemenea a fost infectat cu COVID-19.
Anunţul a fost făcut de Rebeca Onoriu, fata cea mică a artistei, pe pagina sa de Facebook.
“Dupa 23 ani, din nou împreună! Cântă împreună Celui pe care L-au iubit și L-au slujit o viață întreagă! O să ne revedem...”, a fost mesajul postat de Rebeca Onoriu.
Din câte se pare, Gabi Luncă ar fi luat din spital o infecție nosocomială.
“Cea mai cumplită perioadă din viața mea. Am sperat, m-am rugat, însă inimioara mamei mele a obosit. Omenește s-a făcut tot ce s-a putut face. Nu suntem nemuritori. Avem liniștea și certitudinea că mama e în brațele Domnului și e liniștită. Am solicitat să se facă testul, să ne-o dea acasă, să o înmormântăm creștinește. Sper să nu fie nicio problemă. Acum două zile am vorbit cu mama la telefon. Știți care au fost ultimele ei cuvinte? «Rămâneți cu Domnul Iisus»”, a declarat, la România TV, Rebeca Onoriu.
Gabi Luncă s-a născut la data de 16 octombrie 1938 în comuna Vărbilău, judeţul Prahova, într-o familie cu şase copii. Tatăl ei, Dumitru Luncă, a fost violonist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploieşti.
Începe să cânte în anul 1951, alături de tatăl său, iar după 1953 devine solista orchestrei de muzică populară a Clubului Muncitoresc din Băicoi. În 1955 începe colaborarea cu Ansamblul Folcloric al Clubului 1 Mai, Ploieşti, dirijor fiind în perioada respectivă acordeonistul Sile Ungureanu.
În 1955 înregistrează prima dată la Radiodifuziunea Română, unde debutează cu melodia "Pe deasupra casei mele", acompaniată de Orchestra de muzică populară Radio dirijată de Victor Predescu.
În 1959 este invitată de Ionel Budişteanu să înregistreze prima oară la Electrecord, printre care şi piesele "Am un pom în bătătură" şi "M-am jurat că nu mai beau".
Realizează numeroase alte înregistrări la Electrecord în perioada 1960-1965, colaborând cu importanţi şefi de orchestră precum Nicu Stănescu, Zisu Georgescu sau Florian Economu.
În 1964 se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, alături de care începe să înregistreze din 1970. Începând cu 1973 practic toate înregistrările de până la sfârşitul carierei sunt realizate alături de formaţia lui Ion Onoriu, orchestră căreia se alătură mai târziu clarinetistul Mieluţă Bibescu, trompetistul Costel Vasilescu şi ţambalistul Toni Iordache.
Radioul îi difuză melodiile de câteva ori pe săptămână, ceea ce a atras, într-un timp foarte scurt, solicitările de a cânta la nunţi. Gabi Lungă mărturiseşte, cu onestitate: "De multe ori mi s-a întâmplat să fiu reţinută şi câte trei zile la o petrecere. Mai ales când mă chemau ţiganii bogaţi din Bolintin sau Floreşti". Una dintre melodiile ei de succes, "Pe deasupra casei mele", i-a fost furată de celebrul Dona Siminica. Însă, pentru că era la început de drum, nu a avut curajul să provoace un scandal.
La 26 de ani se căsătoreşte cu acordeonistul Ion Onoriu, originar din Comună Fântânele, de unde se trag cei mai buni lăutari. Gabi Lunca recunoaşte că viaţa lângă regretatul Onoriu a fost una foarte frumoasă. Au câştigat saci de bani. La o nuntă, au primit chiar şi 70.000 de lei. Dar la ce bun, dacă nu reuşea să rămână însărcinată. Avea 32 de ani şi încă de atunci frecventa cultul penticostal.
Gabi Lunca a cântat o viaţă-ntreagă împreună cu soţul ei, Ion Onoriu. După ce Onoriu a încetat din viaţă, interpreta nu a vrut să se recăsătorească. Gabi Lunca a fost invitată special de Ceauşescu să-i binedispună pe guvernanţii ce se aflau în vacanţă la Comorova. Versurile "Un părinte poate creşte/7-8 copii sau 10/ Dar 10 cu minte nu pot ţine un părinte" au făcut-o pe Elena Ceauşescu să plângă în hohote. "După mine, a intrat Gică Petrescu. Dar dictatorul a dat plictisit din mână şi, după cinci minute, s-a ridicat şi a plecat", îşi aduce aminte interpreta.”, potrivit Jurnalul Naţional, Ediţia de colecţie.
Gabi Luncă a avut mari probleme de sănătate! Celebra cântăreață a fost diagnosticată cu cancer la sân și a fost nevoită să urmeze chimioterapie și foarte multe tratamente, în lupta cu boala cruntă. Însă datorită credinței profunde în Dumnezeu, interpreta nu și-a pierdut niciodată speranța și a știut că va trece bine peste cumpănă.
”Chiar m-a lovit tare această ştire. Eu am plecat de sâmbătă în Germania, invitată la o nuntă, cu formaţii. Am intrat în 80 de ani şi sper că de sărbători unde mă orientez. Nu am nimic! După ce moare omul, degeaba îl face mare. Când Dumnezeu vindecă, omul nu mai are nicio putere. În trecut am fost bolnavă, acum sunt sănătoasă. Cred că Dumnezeu a fost mâna şi El m-a vindecat. Sigur că suntem oameni cu slăbiciuni, dar eu rămân pe credinţă”, a spus Gabi Luncă, la Antena Stars.
Una dintre cele mai mari drame pe care le-a avut în viață a fost în momentul în care primul copil a murit la numai două luni de la naștere, fiind diagnosticată cu encefalită. Tragedia a avut loc chiar în ziua în care a fost botezată, iar la ani distanță, Gabi Luncă a mărturisit că pierderea ei a fost pedeapsa dată de Divinitate, pentru că nu și-a respectat promisiunea de a se pocăi, dacă va rămâne însărcinată.
”Era neagră la faţă, cum e pământul, era desfigurată. A murit pentru că n-am putut să-mi ţin jurământul făcut”, a povestit artista.
În 1980 are primul său concert în străinătate (Israel), urmând alte turnee, semnificative fiind cel din Berlin (1982) şi cel din New York (1983).
În 1990, organizează împreună cu Ion Onoriu cel mai mare concert de muzică lăutărească urbană (mahala) din istoria României, pe stadionul Dinamo.
În 1992, alături de Ion Onoriu lansează primul album de muzică lăutărească-religioasă, prezentând-o în două turnee, în Paris şi Madrid. Din 1993, Gabi Luncă nu a mai cântat decât la slujbele Bisericii Penticostale din Bucureşti, retrăgându-se complet de pe scena muzicală lăutărească.