Se renunţă la mască în spaţiile neaglomerate și la circulaţia pe timp de noapte. Ciţu: Începem revenirea la normalitate

Se renunţă la portul măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. ”Începem revenirea la normalitate”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Se renunţă la mască în spaţiile neaglomerate și la circulaţia pe timp de noapte. Ciţu: Începem revenirea la normalitate


Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri seară, că Guvernul a adoptat Hotărârea privind măsurile de relaxare ce vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai. Se renunţă la portul măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. ”Începem revenirea la normalitate”, a anunţat premierul Florin Cîţu. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis, tot vineri, Hotărârea cu numărul 29 ce prevede măsurile de relaxare pe care le propune a fi implementate din 1 iunie, 1 iulie și 1 august, în măsura în care sunt respectate țintele de vaccinare asumate pentru aceste perioade. 
"Bună seara, după un an de zile am ajuns și la acest moment. Foarte multă lume spunea că sunt optimist când am spus că la 1 iunie începe revenirea la normalitate. O facem mai devreme. În această seară, am adoptat hotărârea de guvern pentru modificarea și completarea anexelor 2-3 la Hotărârea guvernului nr. 531 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. 
Prin proiectul de hotărâre, se propun o serie de măsuri începând cu 15 mai 2021. Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate, urmând ca restricția să fie aplicată în continuare în spații publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Se elimină totodată restricțiile referitoare la circulația pe timpul nopții a persoanelor. Se elimină restricția privind programul operatorilor economici până la ora 21:00. 
Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maxim 50 de persoane în interior și de maxim 200 persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. 
Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness - este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim șapte metri pătrați pentru fiecare persoană. Aș vrea să fac o precizare, până merg mai departe: acestea sunt măsuri pe care le luăm până la 1 iunie, în această hotărâre de guvern. 
De la 1 iunie, unele dintre aceste măsuri vor fi relaxate în ceea ce crește numărul de spectatori la spectacole ş.a.m.d. - ele sunt toate în hotărârea CNSU. Acolo aveți, până la 1 august, toate măsurile cum le vedem noi în acest moment. 
Mai departe, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activitatea în spații închise, în domeniul sălilor de sport și/sau fitness va fi deschisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spațiului în județe/localități unde incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minim 4 metri pătrați pentru fiecare persoană. Deci, dacă persoanele sunt vaccinate, avem mai multe persoane în spațiu", a declarat premierul Florin Cîțu.
Hotărârea poate fi consultată mai jos.

Fișiere