Nicolae Ciucă, la Isaccea: Putem să mărim numărul de bacuri pentru trecerea frontierei la Isaccea

Autorităţile sunt pregătite să mărească numărul de bacuri la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din pentru a asigura un ritm mai mare de trecere a refugiaţilor care vin Ucraina, a declarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, la Isaccea: Putem să mărim numărul de bacuri pentru trecerea frontierei la Isaccea


Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți seara, în timpul vizitei efectuate la Isaccea, că UE ar putea deconta cheltuielile efectuate de către statele implicate în gestionarea crizei refugiaților ucrainieni. Autorităţile sunt pregătite să mărească numărul de bacuri la Punctul de trecere a frontierei de la Isaccea din judeţul Tulcea pentru a asigura un ritm mai mare de trecere a refugiaţilor care vin Ucraina, a mai declarat Nicolae Ciucă.

„Am venit să discutăm cu autoritățile locale, cu organizațiile neguvernamentale; trebuie să spun de la bun început un sincer "mulțumesc!" tuturor celor implicați, deoarece vedem cu ochii noștri drama refugiaților ucraineni care au fost nevoiți să își părăsească țara, care au fost nevoiţi să plece de acasă, să își ia viața într-o sacoșă sau într-o valiză și să fugă de tot ceea ce înseamnă ororile acestui război nedrept, neprovocat, pe care forțele armatei ruse îl desfășoară în Ucraina. Trebuie, de asemenea, să subliniez că tot ceea ce s-a reușit până în acest moment a căpătat o regularitate și se desfășoară după proceduri foarte bine stabilite. Este clar că s-a dobândit o experiență - pentru că nu am avut această experiență până acum - și, de asemenea, este foarte clar că există potențial în continuare să putem să fim pregătiți pentru un număr mai mare de refugiați”, precizează Nicolae Ciucă.

Acesta a precizat că se așteaptă ca numărul refugiaților să crească.                     
„Am desfășurat ieri o activitate de analiză la nivelul Guvernului, împreună cu toate ministerele de linie care sunt implicate în gestionarea crizei refugiaților și, de asemenea, împreună cu societatea civilă, cu organizațiile neguvernamentale din România, precum și cu organizațiile internaționale care au venit să sprijine acest efort. A fost o serie întreagă de elemente pe care suntem nevoiți să le reglăm și să le coordonăm în continuare și am luat decizia ca astă-seară să venim și să vedem la fața locului modul în care reușim să punem laolaltă toate aceste instrumente pe care noi le avem la dispoziție.
Am discutat cu ministrul de Interne, cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, cu toți cei care gestionează activitatea în punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, cu autoritățile locale, atât din localitatea Isaccea, cât și de la Tulcea, din județul Tulcea, președintele Consiliul Județean, primarul, prefectul. Există o serie întreagă de activități pe care trebuie să le coordonăm mai bine şi am discutat măsurile care pot fi luate imediat, în sensul în care se constată un flux mai mare de materiale și echipamente cu destinație umanitară, iar autoritățile locale se simt oarecum depășite în capacitatea de a le gestiona și în felul acesta, am discutat la nivelul Ministerului de Interne să poată să vină și să intervină în tot ceea ce înseamnă partea de sprijin și coordonare. Există date pe care le-am aflat de la cetățenii ucrainieni că dincolo de granițe există mai mulți cetățeni ucrainieni care așteaptă să părăsească țara. Am discutat care ar putea fi posibilitățile de procesare și transport dacă numărul ar crește. Cu un singur bac este limpede că nu putem să asigurăm o fluență mai mare. Dacă vor veni mai mulți putem să suplimentăm numărul de bacuri.
Ca atare, doresc să le mulțumesc încă o dată tuturor celor implicați și să subliniez că am constatat că există un puternic spirit de solidaritate la nivelul cetățenilor României, există spirit de solidaritate pentru tot ceea ce înseamnă efortul - inclusiv internațional, am văzut voluntari din Elveția, Spania, Statele Unite, Marea Britanie. Iată că atunci când este nevoie, există și mobilizare, există și solidaritate. Vă mulțumesc!”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat de un jurnalist străin dacă există sprijin de la Uniunea Europeană prin România pentru refugiaţii ucraineni.
„Am avut întâlniri şi discuţii la nivelul preşedintelui Comisiei Europene, doamna von der Leyen, am avut întâlniri la nivelul comisarului pentru Afaceri interne, am avut întâlniri cu mai mulţi oficiali de la nivelul Uniunii Europene şi există, deja, mecanisme care erau dinainte stabilite, vă dau un exemplu, Mecanismul RESCUE. De asemenea, există disponibilitate, astfel încât, toate cheltuielile care sunt realizate de ţările de la graniţa cu Ucraina şi, în acest moment, asigură un efort, atât material, cât şi bugetar, să poată să primească decontările pentru toate cheltuielile efectuate”, a precizat Nicolae Ciucă.