Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile fiscale


Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a anunţat că Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, „pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă”. De asemenea, el a mai spus că va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.

"S-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin OUG separată tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință. Salariul minim pe economie în general care va crește cu 10%, de la 3.300 de lei va fi reglementat printr-o Hotărâre de Guvern care va fi adoptată cât mai rapid. -Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de OUG care va limita comisioanele în acest proces de distribuire a bonurilor de masă. TVA pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale și sportive va fi de 9%. O mențiune în ceea ce privește calculul pentru impozitul companiilor multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele care reprezintă o taxă. Impozitul va rămâne la 16% din profit dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme. Pentru instituții de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale. A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5 % este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale", a adăugat Mihai Constantin.