Se scumpesc gazele

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie

Se scumpesc gazele


Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor, agreat de Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International si Comisia Europeană.

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze.
Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.
În privinţa consumatorilor mari de energie, adică firmele, creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
"La 1 iulie va fi o crestere pentru non-casnici de 5% si pentru casnici de 3%, iar la 1 octombrie, creşterea va fi de 4% pentru non-casnici şi de 3% pentru casnici", a declarat președintele instituției, Niculae Havrilet, în urma cu câteva zile.
Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor cuprinde dereglementarea totală pentru consumatorii casnici începând cu 31 decembrie 2018. De la acea dată, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plăti tarife reglementate.
Pentru firme, preţul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.
Preţul reglementat al energiei electrice nu va fi modificat de la 1 aprilie, a mai spus presedintele ANRE.
Havrilet a arătat că electricitatea s-ar putea ieftini pe parcursul acestui an, in functie de evoluţia preţurilor pe bursa de specialitate.